Obama Trump'ı petrolle vurdu

ABD'de Obama'dan halefi Trump'a 'çevreci darbe'... Obama başkanlığı devretmesine bir ay kala, bir dizi alanda petrol ve doğalgaz aramasını kalıcı olarak engelledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Barack Obama, koltuğunu işadamı-başkan Donald Trump'a devretmesine bir ay kala çevreci bir adım atarak ülkesinin kutup bölgelerinde ve Atlantik Okyanusu kıyılarında petrol ve doğalgaz arama-üretim faaliyetleri kalıcı olarak engellendi.

Karara göre, ABD'nin kutup bölgelerinde yer alan Chukchi ve Beaufort denizlerinin büyük bölümü ile Atlantik kıyılarındaki 31 alan petrol ve doğalgaz arama-üretim faaliyetlerine süresiz olarak kapatıldı. Beyaz Saray açıklamasında, Kanada'nın da kutup bölgelerindeki alanların büyük kısmını benzer faaliyetlere süresiz kapattığına dikkat çekilerek, iki ülkenin bu alanlarda çevreyi ve doğal hayatı korumak için ortak projeleri hayata geçireceği vurgulandı.

Donald Trump seçim kampanyasında 'ABD'nin zengin petrol, doğalgaz ve kömür kaynakları'nı kâra dönüştürmeyi vaat etmişken, Obama'nın bu kararı halefine karşı alınmış çevreci bir önlem olarak torumlandı. Uzmanlar, Obama'nın 'Dış Kıta Sahanlığı Arazileri Yasası'na dayandırdığı bu kararın Trump tarafından geri çevrilmesinin zor olduğuna dikkati çekiyor. Trump'ın petrol araması yapmak için 1950'lerde yürürlüğe giren bu yasaya karşı dava açması gerekiyor. (Dış Haberler)