Danimarka tartışıyor: YPG'liyi hapse atacak mıyız?

Danimarka vatandaşı olan İranlı bir Kürt kadın, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı savaştığı için hapse atılabilir. Ülke, bizzat IŞİD'e katılımları engellemek için çıkarılan yasanın, 23 yaşındaki Palani'ye de uygulanıp uygulanmayacağını tartışıyoır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı YPG ve Peşmerge saflarında savaşan 23 yaşındaki Joanna Palani'nin hapse atılıp atılmayacağını tartışıyor. IŞİD'le mücadele eden kadın ironik biçimde, tam da bu örgüte katılımları engellemek için çıkarılan 'yabancı savaşçı' yasasından yargılanıyor.

Şu an Kopenhag'da gözaltında tutulan Palani, önce 2014'te IŞİD ve Suriye ordusuna karşı savaşmak için Suriye'ye giderek YPG'ye katılmış. Ardından da Irak'ta Peşmerge'yle birlikte Musul'da IŞİD'le mücadele etmiş. İran kökenli bir Kürt olan Palani, 2015'te vatandaşı olduğu Danimarka'ya döndüğündeyse, kendisine bir yıllık seyahat getirilmiş.

'KADIN HAKLARI İÇİN CANIMI VERİRİM'

Palani bu dönemde verdiği bir röportajda, "Kürtler demokrasi ve Batılı değerler için savaşıyor. Eğer yakalanır veya öldürülürsem, ölmüş olmaktan gurur duyarım" demişti. Siyaset ve felsefe okuyan Palani'nin, "Avrupa, demokrasi, özgürlük ve kadın hakları için canımı veririm. Hayatımı onları savunmak adına tehlikeye attığım kişiler tarafından ihanete uğramış hissediyorum" ifadeleri dikkat çekmişti.

23 yaşındaki kadın mahkeme sürecinde bir yıllık seyahat yasağını ihlal ederek Haziran 2016'da Katar'a gittiğini itiraf etmesi sonrası, altı ay ila iki yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. Avukatı Erbil Kaya'ysa, IŞİD'e karşı çıkarılan 'yabancı savaşçı' yasasının müvekkiline uygulanmasına tepki gösterdi. Avukat, Palani'yi hapse atmanın 'ironik' olduğunu: "Bu, utanç verici. Uluslararası koalisyonla aynı safta savaşan birisini cezalandıran ilk ülkeyiz. Onu cezalandırmak ikiyüzlüce."

Öte yandan, El Arabiya kanalı IŞİD'in Palani'nin başına 1 milyon dolar ödül koyduğunu duyurdu.  (Dış Haberler)