Donald Trump: Ben akıllı adamım her gün bilgilendirilmeye ihtiyacım yok

Donald Trump'ın Fox News Sunday'e verdiği söyleşi büyük yankı uyandırdı. Trump her gün istihbarata ihtiyaç duymadığını söyledi ve Çin politikasını değiştirebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni seçilmiş ABD başkanı Donald Trump'ın günlük istihbarat akışı almadığı ortaya çıktı. Donald Trump, günlük akış almak yerine haftada bir kere pazar günleri istihbarat bilgilendirmelerini kabul ediyor. Trump, neden günlük istihbarat geleneğini bozduğuyla ilgili Fox News'a, "Ben akıllı bir adamım. Sekiz yıl boyunca her gün aynı cümlelerle ilgili aynı şeyleri dinlemeye ihtiyacım yok. Bana istihbarat bilgilerini getirenler düzgün insanlar. Onlara eğer değişim yaratacak bir şey olursa beni anında aramalarını söylüyorum. Anlık bilgilendirmelere açığım" dedi. Donald Trump, yardımcısı Mike Pence ve generallerinin daha sık bilgilendirildiğini de doğruladı.

BUSH DA DİKKATE ALMAMIŞTI

Geçmişte kendilerine gelen istihbarat bilgilerini dikkate almamalarının ABD başkanları için dramatik sonuçlarının olduğu görüldü. 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra yapılan soruşturmada dönemin başkanı George W. Bush'un kendisine gelen bilgilendirme notunu dikkate almadığı ortaya çıkmıştı. 6 Ağustos 2001'de CIA'den aldığı "Bin Ladin ABD'ye saldırmakta kararlı" başlıklı bilgi notunu yok saydığı ortaya çıkmıştı. Bilgi notunda bin Ladin'in uçak kaçırarak New York'taki federal binalara saldırı yapmayı planladığı söyleniyordu.

Donald Trump, Fox News Sunday'e geniş bir söyleşi verdi. Bu söyleşide Trump yıllardır resmi Çin politikası olan, "Tek Çin" politikasını terk edebileceğini ima etti. Trump şunları söyledi: Tek Çin politikasını gayet iyi anlıyorum ama Çin'le ticaret yapmayacaksak neden böyle bir şeye sadık kalmak zorunda olduğumuzu anlayamıyorum. ABD 1979 yılından beri Tayvan'la ilişkisini kesmiş, Taipei'deki elçiliğini kapatmıştı.

'TAYVAN PAZARLIK KOZU DEĞİL' 

Çin, Trump'ın Tayvan çıkışıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin'in Tayvan'daki temel çıkarlarını tanımayacaksa ABD'yle işbirliğinin söz konusu olamayacağını belirtti. bakanlığın açıklamasında Trump'ın uzun ticaret ve güvenlik sorunları listesinde bu konuyu bir pazarlık kozu olarak kullanmaya dair herhangi bir girişimi ret edeceğini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang üst düzey diplomatları Yang Jiechi'yi Trump'ın danışmanlarıyla buluşması için ABD'ye gönderdi. Jiechi, trump'ın güvenlik başdanışmanı Michael Flynn'le de buluştu. (Dış Haberler)