Clinton seçimde tüm zamanların rekorunu kırdı

ABD'de oy sayımı devam ederken, Hillary Clinton bugüne dek bütün beyaz erkeklerin oy oranını geçti. Ülkenin seçim sistemi nedeniyle başkanlığı Trump'a kaptıran Clinton, Obama'nın ilk zaferi hariç bugüne dek Amerikan tarihinde bir adayın elde ettiği en yüksek oy oranına ulaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Donald Trump ülkenin kendine özgü seçim sistemi nedeniyle daha az oy almasına rağmen başkan seçilirken, Demokrat rakibi Hillary Clinton ülke tarihinde en çok oyu alan başkan adayı oldu. Clinton böylece, ilk kadın aday olarak erkek adayların tümünden de fazla oy almış oldu.

ABD'nin eyalet ve delege bazlı işleyen seçim sistemi, halktan en çok oyu alan adayın doğrudan başkan seçilmesi anlamına gelmiyor. 52 eyalette 270 delegeye ulaşan aday, halktan daha az oy almış olsa da seçiliyor.

Clinton ise başkan seçilemese bile halk oylamasında en çok oyu alan aday oldu. BBC'nin haberine göre, ülke dışından mektupla yollanan oyların dayımı devam ettikçe, Demokrat aday Trump'la arayı 2. milyon oy açtı. Öyle ki, Clinton'ın oranı yüzde 48'ken, Trump yüzde 46'da.

ABD seçimleri: Sihirli sayı 270ABD seçimleri: Sihirli sayı 270

Bu sonuçlar, Clinton'ın Amerikan tarihindeki tek bir seçim hariç tüm adaylardan daha fazla oy aldığı anlamına geliyor. Clinton'ın tek geçemediği seçimler, Obama'nın 2008'de başkanlığı ilk kez kazandığı seçimler.

Bunun haricinde, Clinton Obama'nın ikinci defa seçildiği 2012'deki oy oranı da dahil, halktan Amerikan tarihindeki en fazla oyu aldı. (Dış Haberler)