Küba'dan Trump'a 'devam' çağrısı

ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın Küba ile ABD arasında yürütülen normalleşme müzakerelerine dair kışkırtıcı sözlerine Küba yanıt verdi. Müzakerelerde Küba'yı temsil eden Josefina Vidal: "Yeni ABD yönetimi umarız uzlaştığımız noktalardan vazgeçmez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından, yeni Amerikan yönetiminin Küba'yla normalleşme sürecini devam ettirip ettirmeyeceği tartışılıyor. Trump'ın efsanevi Küba lideri Fidel Castro'nun ölümü sonrası verdiği mesajlar geri adım ihtimalini gündeme getirirken, Kübalı girişimciler ve yetkililerden müstakbel başkana çağrı geldi.

'KÜBA HALKI NORMALLEŞMEYİ İSTİYOR' 

Küba Dışişleri Bakanlığı'nın ABD ile ilişkiler sorumlusu Josefina Vidal, Trump yönetimiyle uzlaştıkları noktalardan geri adım atmadan müzakerelere devam etmeye açık olduklarını belirtti. ABD'li ve Kübalı müzakerecilerin ikili basın toplantısında konuşan Vidal, normalleşme sürecinin Küba halkının büyük çoğunluğu tarafından desteklendiğini söyledi. Vidal, "Saygı iki yıldır taraflar arasında ulaşılan başarılı noktanın anahtarıdır. Küba hükümeti için izlenecek yol budur" dedi.

Kübalı girişimciler de Trump'a normalleşme sürecini devam ettirme çağrısı yaptı. 100 girişimcinin yeni başkana hitaben yazdığı mektupta, karşılıklı ticaret, seyahat ve yatırımın artırılması istendi.

Trump'tan Castro sonrası tehditTrump'tan Castro sonrası tehdit

TRUMP: MÜZAKERELERİ BİTİRİRİM 

Soğuk Savaş'tan bu yana 'düşman' olan Washington'la Havana arasındaki normalleşme süreci, bir yılı aşkın bir süre önce başladı. Ancak Trump Castro'nun ölümünden sonra attığı tweet'te, "Eğer Küba; kendi halkı, Amerikalı Kübalılar ve tüm ABD için daha iyi bir anlaşma yapmak istemezse, görüşmeleri sonlandırırım" ifadelerini kullandı. Trump, Obama yönetiminin anlaşmalarını daha önce pek çok kez 'zayıf' olarak değerlendirmişti.

Küba'da demokrasiKüba'da demokrasi

 'AMBARGO' MÜZAKERELERİN ANAHTARI 

ABD'nin 1962'den bu yana Küba'ya uyguladığı ambargonun kaldırılması Küba tarafının müzakerelerdeki ana taleplerinden. Ancak ABD Başkanı Barack Obama "Ambargo artık eski bir politikadır" demiş olsa da, Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu Kongre'de bu politikaya son verilmesi reddedilmişti. (Dış Haberler)