İtalya Başbakanı Renzi istifasını erteledi

Referandumdan yenilgiyle çıkan İtalya Başbakanı Matteo Renzi istifa kararını erteledi. Renzi'nin bütçe yasası onaylanana kadar görevde kalacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da anayasa reform paketinin referandumunda reddedilmesi üzerine istifa kararı alan İtalya Başkanı Matteo Renzi, kararını erteledi. Renzi'nin, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, "Bütçe yasasını meclisten geçirene kadar istifanızı erteleyin" isteğini üzerine bu kararı aldığı belirtildi.

Pazar günü yapılan ve 1948 tarihli anayasanın büyük bölümünü değiştirecek reform, yüzde 59'luk oy oranı ile reddedildi. Bu sonuç üzerine Matteo Renzi, söz verdiği üzere "Tüm sorumluluğu üzerime alıyorum. Hükümet deneyimim burada sona eriyor" diyerek, istifasını açıkladı. Renzi'nin, istifa mektubunu Pazartesi akşamı, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya sunması bekleniyordu.

Renzi ve Mattarella arasında, Pazartesi sabahı bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, Renzi'den parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde onaylanan 2017 bütçe yasasının, Cumhuriyet Senato'sunda kabul edilene kadar istifasını ertelemesini talep ettiği ortaya çıktı.

İtalya'da 'tek adam' tartışması: 5 soruda referandumİtalya'da 'tek adam' tartışması: 5 soruda referandum

BÜTÇE YASASI, HAFTA SONUNA KADAR ONAYLANABİLİR 

Bakanlar Kurulu'nu toplayarak, vedalaşan Matteo Renzi, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye giderek, Mattarella'yla yarım saat süren bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Matteo Renzi'nin Cumhurbaşkanı'na, hükümetinin göreve devam edemeyeceğini söylediği ve istifa niyetini beyan ettiği kaydedildi. Açıklamada Cumhurbaşkanı'nın, bütçe yasasının Senato onayından geçmesi gerektiği için, Renzi'ye istifasını askıya almasını talep ettiği belirtildi.

Görüşmenin sonrasında gazetecilerin beklediği ön kapı yerine Quirinale Sarayı'nın arka kapısından çıkan Renzi, herhangi bir açıklama yapmadı.

İtalyan basını, Başbakan Renzi'nin, istifasını ertelemeyi kabul ettiğini ve hafta sonuna kadar bütçe yasasının Senato'dan geçirilebileceğini yazdı. Yasanın kabul edilmesinin ardından Renzi'nin aynı gün Cumhurbaşkanı'na istifa mektubunu sunması bekleniyor.

İtalya'da hükümet gittiİtalya'da hükümet gitti

MUHALEFET KARAR TEPKİ GÖSTERDİ

Renzi'nin istifayı erteleme kararına muhalefet tepki gösterdi. Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin partisi Forza Italia (Haydi İtalya) tarafından yapılan açıklamada, sandıktan "hayır" kararı çıkmış olmasının, hükümete karşı bir güvensizliği ortaya koyduğunu, bu nedenle istifanın ertelenemeyeceği belirtildi. (ROMA/DHA) 

İtalya referandumu euroyu vurduİtalya referandumu euroyu vurdu