İtalya referandumu euroyu vurdu

İtalya'daki anayasa referandumundan 'hayır' çıkmasının ardından Başbakanı Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklaması euro'yu vurdu. Euro-dolar kuru, 20 ayın en düşük seviyesine gerilerken dolar-TL ise haftaya 3.56 seviyesinin üzerinde başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin yakın geleceğini de etkileyecek İtalya'daki referandumda sonuçların netleşmesiyle euro yüzde 1.4 değer yitirerek 1.0505 dolara kadar geriledi. Euro-dolar kuru geçen ay gördüğü ve önceki yıllarda birkaç defa geri döndüğü 1.5 yılın dip seviyesi 1.0518'in altını test ettikten sonra kısmen yükselişe geçti.

1 SEVİYESİNE İNER Mİ?

Uzmanlar 2015 Mart ayında gördüğü dip seviye olan 1.0457'nin altını görmesi halinde euronun 2003 başlarından bu yana en düşük düzeylere gerileyebileceğini ve 1 seviyesine inen bir trendin başlayabileceğini belirtiyorlar. Birçok yatırımcı euronun dolarla parite anlamına gelen 1 seviyesine inebileceğini bir ihtimal olarak görmeye başlarken, işlemciler şu anda 1.05 düzeyinde opsiyon kontratlarından kaynaklanan güçlü alımlar ile karşılaşıldığını belirtiyorlar.

DOLAR 3.54 DÜZEYİNDE SEYREDİYOR

Küresel gelişmelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının da etkisiyle cuma günü tarihi zirveyi gördükten sonra gerileyen dolar/TL kuru ise güne 3.56 seviyesinin üzerinde başladı. Ancak kur şu anda 3.54 seviyesinde seyrediyor.

Yurtiçinde bugün saat 10.00'da açıklanacak olan Kasım ayı enflasyon verisi bekleniyor. TÜFE'de Kasım'da medyan bazında 0.80 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki ankete göre gerileyerek yüzde 7.70 oldu.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Piyasalar asıl olarak Merkez Bankası'nın yarınki 2017 yılı Para ve Kur Politikası toplantısında vereceği mesajlar ile Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararları bekliyor. EKK bankacılık, reel sektör ve iş piyasasına dönük bazı tedbirler almayı kararlaştırırken, bu tedbirlerin hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu. (HABER MERKEZİ)