Fransa'da Meryem Ana da laikliğe uyacak!

Fransa'da kamusal alanda burka yasağının bir benzeri Meryem ana heykeline de uygulanacak. Bir kasabanın belediye parkındaki heykel, kamusal alanda dini sembol yasağını ihlal ettiği için kaldırılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Müslümanlara karşı ayrımcılığa yol açtığı sıkça eleştirilen katı laiklik yasaları bu kez Hristiyanları 'hedef aldı'. Yerel bir mahkeme, ülkenin doğusundaki bir kasabanın belediye parkında bulunan bir Meryem Ana heykelinin 'kamusal alanda dini sembol yasağı'na uyulmadığı gerekçesiyle kaldırılmasına karar verdi.

Publier kasabasındaki heykel, parka yerleştirildiği 2011'den bu yana tartışma yaratmıştı. Zira heykel, belediyenin fonları kullanılarak yapılmış ancak parka yerleştirilmesi öncesi belediye meclisinden karar çıkarılmamıştı. Heykel daha sonra dini bir vakfa satıldı. Ancak vakıf heykelin bulunduğu arazinin sahibi olmadığı için, bu satın alma sonrasında kamusal alandaki dini sembol yasağını ihlal eder duruma düşmüştü.

cy2j0lhwqaazqbi

Yerel mahkemenin kararının ardından, Meryem Ana heykeli üç ay içinde kaldırılmazsa belediyeye günde 100 euro para cezası kesilecek. Hal böyleyken, Belediye Başkanı Gaston Lacroix heykele özel bir arazide yeni bir yer bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Dinle kamusal alanı ayırmak konusunda katı kuralların bulunduğu Fransa'da, Müslüman kadınların sokakta burka giymesine karşı 2010 'da getirilen yasak tartışma yaratmış, bu yaz da Fransız rivierasındaki plajlarda tesettür mayosunun yasaklanamsı tepki çekmişti. (Dış Haberler)