Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos: Kıbrıs’ta Türk Cumhuriyeti yok, işgal var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs sorunu ile ilgili açıklamalarına, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'tan cevap geldi. Pavlopoulos, KKTC'yi bir devlet olarak tanımadıklarını, yaşananın işgal olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Atina-Ankara hattında son günlerde gözlemlenen gerilim gün geçtikçe yükseliyor. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs konusundaki açıklamasına, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos yanıt verdi.

Pavlopoulos, "Uluslararası hukukun güçlerin hukuku olduğunu savunanlar yanılıyor" mesajıyla bu türlü çıkışlara tahammül gösterilmeyeceğini beyan etti.

'BİZİM OLAN ŞEYLERDEN GERİ ADIM ATMAYIZ'

Pavlopoulos, açıklamasını devamında, Kıbrıs sorununa şu cümlelerle değindi: "Kuzey Kıbrıs’ta Türk Cumhuriyeti yok. Orada sadece işgal var. Orada bir devlet yapısı yok."

Avrupa Birliği’ne Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorunu ile ilgili sorumluluklarını hatırlatan Pavlopoulos, çıkışını şu şekilde sürdürdü: "Biz bizim olmayan hiçbir şeyi elde etmeyi arzulamıyoruz. Ancak aynı zamanda uluslararası ve Avrupa hukuku açısında bizim olan şeylerden zerre kadar geri adım atmak niyetinde değiliz."

Kıbrıs’ın AB üyesi bir devlet olduğunu hatırlatan Pavlopoulos, Erdoğan’ın Lozan çıkışına da değindi. Lozan Anlaşması meselesinde olguların oldukça berrak olduğunu Pavlopoulos, "Türk-Yunan ilişkileri ile alakalı olan bu konu bir Avrupa sorunu. Lozan Anlaşması'nın uluslararası hukukun parçası olduğunu unutmuyoruz. Uluslararası anlaşmaların nasıl güncellendiği uluslararası hukukun alfabesidir. Bu alfabeyi iyi bilmemiz lazım. Sizler iyi biliyorsunuz. Birileri bunu görmezlikten geliyorsa bu onların bilecekleri bir iş" dedi.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kıbrıs ile ilgili olarak Atina’ya şu mesajları yollamıştı: “Aylardır, yıllardır orada da yapılmakta olan görüşmeler var. Hep, sürekli oyalama, oyalama, oyalama… Taktik bu. Ne biliyor musun? ‘Siz Kıbrıs’ı tamamen bize verin, hiç bir şeye karışmayın.’ diyor. Hedef bu. Dur bakalım, orada bu kadar şehit kanı var. Neyi veriyorsun? Utanmadan, sıkılmadan, Avrupa Birliği toplantılarına Kıbrıs adasının tamamının içinde yer aldığı bayrakla geliyorlar. Bir defa sizin böyle bir bayrağınız olamaz ki. Burada bir KKTC var. Sen, Güney Kıbrıs Rum Yönetimisin. Kuzeyde de Türk Cumhuriyeti var. Bunu göreceksin. Bu da bir saygısızlıktır. Öyle veya böyle bunu anlayacaklar, öğrenecekler. Ama artık bu işin çok da fazla uzatılmaması lâzım. Bu yılın sonuna kadar bir yere bu konuda da artık varılması lâzım. Ama ‘bu topraklar bizim olacak, bunun yönetimi tamamen bize ait olacak’… Bu tür şeyler olursa, bu yürümez. Aç tavuk kendini, buğday ambarında sanırmış, bunların yaptığı bu.”