Avustralya'da mercan katliamı

Dünya mirası listesinde bulunan Büyük Set Resifi iklim değişikliği yüzünden tehlikede. İklim aktivistleri enerji politikalarını eleştiriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - UNESCO'nun dünya mirası listesinde bulunan Büyük Set Resifi'nde dokuz ay içinde en büyük mercan ölümü yaşandı. Kayalıklarda 700 kilometre (km) boyunca uzanan mercanların üçte ikisi yok oldu.

James Cook Üniversitesi'nde akademisyen olan Andrew Baird  olayın sebebini  "mercanlar resmen haşlanmış" cümlesiyle açıklıyor. Baird olayın toplamda  348 bin kilometrekare alan resifte yaşanan en büyük mercan kaybı vakası olduğunu doğruluyor.

Mercanların sönüp ölme sebebi denizlerin aşırı ısınmasıyla kalaların canlı alg hücrelerini bünyesinden atması ve kayaların kireçlenmesi olarak açıklanıyor. Küresel ısınma ve iklim değişkliğiyle denizlerdeki ısınma da hızlanıyor ve hayati yaşam alanlarındaki hasar geri dönülemez hale geliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MERCANLARI YOK EDİYOR

Büyük Set Resifi'nde yaşanan son kayıp yıllık olarak 3.9 milyar ABD dolarına tekabül eden bir turizm geliri kaybı anlamına geliyor. Fosil yakıt kullanımı karşıtı uluslararası ekolojik hareket STK'sı 350 org'un Avustralya direktörü Charlie Wood iklim değişikliğinin mercan kayalıklarını öldürdüğünü söylüyor. Çevre aktivistleri Avustralyaenerji tedrailinde kömür, petrol ve gaz santrallerine bağımlılığı devam ettiği için ikliminin de zarar gördüğünü savunuyor.

Büyük Set Resifi'ni henüz tehlikede listesine almamış olan UNESCO ise Resif'in korunmasına yönelik icraatlarla ilgili Avustralya hükümetinden güncelleme talep ediyor. Çevre bakanlığı ise Cuma günü bir açıklama yapacak. Başbakan Malcolm Turnbull seçim kampanyası sırasında Resif için yaklaşık 7.4 milyar dolarlık bir bütçe ayıracağını vadetmişti.

(Reuters)