Barzani Türkiye'ye 'çözüm' önerdi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Trükiye'de barış süreci için yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Barzani, "Ne yapabiliyorsak yapmaya hazırız" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Türkiye'deki durumla ilgili çok kaygılıyım... Türkiye'de barış sürecini destekliyoruz ve müzakerelerin yeniden başlaması için iki tarafa da yardım etmek için ne yapabiliyorsak yapmaya hazırız" dedi.

BBC Farsça Servisi'nden Nefise Kohnavard'la söyleşi yapan Barzani, "Kürtleri inkar etme zamanı geçti ve bu, hiçbir ülkeye fayda sağlamayacak ancak, Kürtlerin de, haklarını elde etmek ve kendi kimliklerini korumak amacıyla merkezi yönetimle barışçıl bir diyalog için bir yol bulmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı; İran'da da hükümetle Kürtlerin anlaşmaya varmalarını umduğunu dile getirdi.

'BAĞIMSIZLIK SÜRECİNİ KİMSE DURDURAMAZ'

Barzani, bağımsızlık hedeflerinin sürüp sürmediğine dair soruya da, "Hiç kimse, hiçbir güç Kürtlerin bağımsızlık sürecinin durduramaz. Ancak her zaman bunu savaşla değil müzakereyle yapmak istediğimi söyledim. Bu müzakerenin diğer tarafı Bağdat'tır. Bu hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyorum ve herkes bundan faydalanacaktır" yanıtını verdi. Iraklı Kürt lider, Bağdat yönetimine, ""2003'ten sonra müttefiklerimizin yardımıyla, gerçek bir ortaklığımızın olacağını umuyorduk ancak hükümet bütçemizi kesti. Tüm söylediğim şu ki, eğer iyi ortak olamıyorsak o zaman iyi komşular olalım" eleştirisi getirdi.

'DİĞER ÜLKELERDEKİ KÜRTLERİ CESARETLENDİRECEĞİZ'

Barzani, olası bir bağımsızlık durumda İran, Türkiye ve Suriye'deki Kürtleri kendilerine katılmaya davet edip etmeyeceklerine dair soruya da şu yanıtını verdi: "Diğer Kürtlerin merkezi hükümetleriyle iyi ve barışçıl ilişikler kurduklarını görmek istiyoruz. (…) Diğer Kürtlerden bize katılmalarını istemeyeceğiz ancak onları, hükümetleriyle, müzakereler üzerinden, çaba göstermeleri ve haklarına ulaşmaları için cesaretlendireceğiz".

Iraklı Kürt liderin söyleşisinde öne çıkan diğer açıklamaları da özetle şöyle:

  • Barzani, Musul operasyonu sonrası Kerkük ve Sincar'dan çekilmeyeceklerini söyledi: "Bunlar bizim aldığımız alanlar ve buraları bırakmayacağız."
  • Kürt lider, Başika krizinde Ankara'nın tarafında yer alarak, "Türk askerleri Başika'ya Bağdat'ın bilgisi dahilinde gitti" dedi. Barzani şu ifadeleri kullandı: "Başkalarının ne söylediğinin önemi yok. Sahadaki gerçek farklı bir şey. IŞİD Kürdistan bölgesine saldırdığında koalisyon güçleri bizi desteklemeye geldi. Aynı zamanda Türk askeri yetkilileri yardım etmeye ve Musul'dan kaçan polis ve güvenlik güçlerini eğitmeye geldiler. Ayrıca Musul'dan gönüllüler için ayrı bir eğitim kampı açtılar. Daha sonra Türkiye, askeri yetkililerini ve danışmanlarını korumak için biraz daha yardım gönderdi ve Bağdat da bunu biliyordu. Hepsi Bağdat'ın mutabakatıyla yapıldı."
  • Barzani, PKK'nın Sincar bölgesindeki varlığına da şu eleştiriyi getirdi: "Benim seçimim ve görüşüm, Kürtlerin Kürtlere karşı savaşmaması yönünde. Ama bazı gruplar istismar ediyor ve bizim siyasetimizden faydalanıyor. PKK'nın Sincar'la işi yoktur ve burayı kendisinin fırlatma rampası olarak kullanmamalıdır". (BBC Türkçe)