'Seçim hacklendi, Clinton başkan olabilir'

ABD'de önde gelen bilgisayar mühendisleri, Trump'ın başkanlık zaferine savaş açtı. İddiaya göre, seçim sonuçlarıyla oynandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de ayrıştırıcı açıklamalarıyla tepki çeken Donald Trump'ın sürpriz yaparak başkan seçilmesinin yankıları sürüyor. Önde gelen bir grup bilgisayar mühendisi, üç kilit eyalette oylarla oynandığını öne sürerek yeniden sayım istedi. Öte yandan, ABD'nin kendine özgü seçim sistemi Trump'ı başkan çıkarsa da, Demokrat aday Hillary Clinton ülke tarihinde Barack Obama'dan sonra en çok oy alan aday oldu.

"ELEKTRONİK MAKİNELER 'TRUMP', ELLER 'CLINTON' DEDİ"

Oylarla oynandığı iddiası, aralarında Ulusal Oy Enstitüsü'nün üyelerinin de bulunduğu bir grup bilim insanına ait. İddia şu: Clinton, oylamanın elektronik oy makineleriyle yapıldığı eyaletlerde ortalama yüzde 7 oranında daha kötü sonuç çıkardı. Öyle ki, istatistik bilimi açısından sorgulanması gereken bir eğilim söz konusu. Özellikle de, Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin eyaletlerindeki sonuçlar tartışmalı.

Anketlerde aylar boyu önde giden Clinton, Pennsylvania ve Wisconsin eyaletleirni beklenmedik biçimde kaybetmişti. İddiaya göre, Wisconsin'de elektronik oylama yapılan bölgelerde orantısız biçimde Trump'a oy verilirken, seçim kağıt üzerinde yapıldığı yerlerde sonuç Clinton'ın lehine.

RUS HACKER TARTIŞMASI YAŞANMIŞTI

ABD'de 8 Kasım'da düzenlenen başkanlık seçimleri öncesinde Rus hackerların sonuçları manipüle edeceği öne sürülmüştü. Bilim insanlarının da tezilerini 18 sayfalık bir rapor halinde Kongre'ye sunacağı belirtiliyor. İddiadan Clinton'ın kampanya ekibi de haberdar edildi ancak  Demokrat adayın kendisinin bizzat yeniden sayım talep edip etmeyeceği bilinmiyor.

'SANDIK' CLINTON DEDİ

Öte yandan, bazı eyaletlerde oy sayımı hâlâ tamamlanmamışken, Clinton halk oylamasında Trump'a 1.7 milyon oy fark atmış durumda. Eyalet ve delege bazlı Amerikan sisteminin bir cilvesi olarak, Clinton şu an ülke tarihinde Barack Obama'dan sonra en çok oy alan başkan adayı. Clinton 63.6 milyon, Trump ise 61.9 milyon oy almış durumda. (Dış Haberler)