Rus bakan, Putin'in 'izniyle' gözaltında

Rusya, Ekonomi Bakanı Ulyukayev gözaltına alındı. Putin'in bilgisiyle gözaltına alınan Ulyukayev, 2 milyon dolar rüşvetle suçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2013'ten  bu yana Rusya Ekonomi Bakanı olan Aleksey Ulyukayev, 2 milyon dolar rüşvet alma suçlamasıyla dün gece gözaltına alındı. Ulyukayev, Sovyet Rusya döneminde Mihail Gorbaçov'a karşı 1991'de yapılan darbe teşebbüsünden bu yana gözaltına alınan en üst düzey yetkili. Soruşturmanın, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bilgisi dahilinde yürütüldüğü açıklandı.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE BİRİMİ BAŞLATTI

Ulyukayev'in KGB'nin devamı sayılan Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınmasının sebebi, 5.2 milyar dolarlık bir petrol anlaşmasında 2 milyon dolar rüşvet alma suçlaması. Ülkenin yolsuzlukla mücadele birimi olan Soruşturma Komitesi, Ulyukayev’i geçen ay yapılan 5.2 milyar dolarlık bir satın almada rüşvet almakla itham ediyor.

NEYLE SUÇLANIYOR?

İddia şöyle: Ulyukayev, devlet kontrolündeki petrol şirketi Rosneft’in bir diğer petrol şirketi Başneft’in yüzde 50.07 oranındaki hissesini satın alması yönünde olumlu görüş bildirdi; böylece satışın gerçekleşmesini sağladığı için de rüşvet aldı. Ulyukayev, suçlu bulunursa 8 ila 15 yıl arasında hapis cezası alabilir.

KREMLİN: PUTİN BAŞINDAN BERİ BİLİYORDU

Soruşturma Komitesi doğrudan Putin'e karşı sorumluyken, Kremlin'den yapılan açıklamada da soruşturma öncesi devlet başkanının bilgilendirildiği belirtildi. Kremlin, suçlamaların ciddi olduğunu ve kararı mahkemenin vereceğini vurguladı. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise 'özenli bir soruşturma' çağrısı yaptı. (Dış Haberler)