Atina'da Obama'ya Lozan mesajı

Obama, 'ABD Başkanı' sıfatıyla Avrupa'ya gerçekleştirdiği son ziyaretin ilk durağı olan Atina'da. Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos, Obama'ya 'Kıbrıs’ta konfederal çözüm ve yabancı işgal güçlerini kabul edemeyiz' mesajı verirken "Lozan Anlaşması görmezden gelinemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Partisinin Amerikan Başkanlık seçimlerindeki yenilgisinden bir hafta sonra, ABD Başkanı Barack Obama Avrupa’ya tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Obama’nın Avrupa’ya ABD Başkanı sıfatıyla gerçekleştirdiği son ziyaretin ilk durağı Atina. Obama Atina’dan sonra Berlin’i ziyaret edecek.

Bu sabah Atina’ya inen Başkan Obama, ilk olarak Atina Eleftherios Venizelos Uluslararası Havalimanı'nda, ardından da Cumhurbaşkanlığı konutunda resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos tarafından karşılanan Obama ikili temaslar için Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçti.

'KIBRIS'TA İŞGAL KABİL EDİLEMEZ'

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Obama’ya seslenen Yunanistan Cumhurbaşkanı Kıbrıs Sorunu ve Türk-Yunan ilişkileri ile ilgili çok önemli ve net mesajlar verdi. "Kıbrıs’ta konfederal çözüm ve yabancı işgal güçleri kabul edemeyiz" diyen Pavlopoulos Lozan Anlaşması’nın görmezden gelinemeyeceğini de vurguladı.

Obama’nın Atina programında Başbakan Aleksis Çipras ve hükümet temsilcileriyle toplantı, yemekli resepsiyonlar ve Yunanistan halklarına sesleniş bulunuyor.

Obama’nın Atina temasları Yunanistan medyası tarafından yakından takip ediliyor. Yunanistan devlet televizyonu ERT gelişmeleri canlı yayınlıyor.

Atina’ya varışından kısa bir süre önce, Obama Yunanistan’a sıcak mesajlar gönderdi. Yunanistan’ın demokrasinin ana vatanı olduğu vurgusunda bulunan Obama, komşu ülkelerin jeostratejik öneminin altını da çizdi.

ATİNA'NIN BEKLENTİLERİ

Obama’nın partisi Demokratlar'ın adayı Hilary Clinton’un ABD başkanlık seçimlerinden mağlubiyetle ayrılmış olmasına rağmen, Atina Obama’nın ziyaretine büyük önem atfediyor.

Atina, Obama’nın temasları çerçevesinde iki noktaya büyük önem veriyor. Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’a ABD’nin sunduğu destek Çipras hükümeti tarafından önemli görülüyor. Atina’nın perspektifinden ABD’de hükümetler ve başkanlar değişse bile Washington’un politikaları ve öncelikleri değişmiyor.

Atina’nın üzerinde önemle durduğu bir başka konu ise bölgedeki son gelişmeler ve Yunanistan’ın jeostratejik konumunun Batı ittifakı açısından önemli. Bu eksende Atina, Obama ziyareti vesilesiyle Ankara’ya önemli mesajlar göndermek istiyor.

KIBRIS LİDERİ DE ATİNA'DA

Obama’nın Atina’yı ziyaret ettiği sırada Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Yunanistan’a kısa bir ziyaret gerçekleştiriyor.

İsviçre Zirvesinin ikinci kısmına geçilmeden evvel, Anastasiadis, Çipras ile Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri masaya yatıracak.

Lefkoşa’daki kaynaklar bu ziyaretin Obama’nın Atina temasları ile ilişkili olup olmadığı sorularını yanıtsız bırakıyorlar.

Bu arada, Obama’nın Yunanistan ziyaretine tepkili olan sol muhalefet protesto yürüyüşleri ve etkinliklerle ABD’nin politikalarını eleştirmeye hazırlanıyor.

Sokakların hareketliliğini göz önüne alan Yunanistan Polisi (ELLAS) Atina genelinde olağanüstü güvenlik önlemleri aldı.