Lego nefret söylemine karşı

Efsanevi oyuncak firması Lego, 'Nefreti Fonlamayı Durdurun' kampanyası çerçevesinde göçmen karşıtı Daily Mail gazetesiyle reklam anlaşmasına son verdi. Kararda, bir babasının "Lego her zaman kapsayıcı bir projeydi" dediği mektubunun etkili olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Efsanevi oyuncak firması Lego, İngiltere'de ırkçı ve göçmen karşıtı haberleriyle son dönemde özellikle tepki çeken Daily Mail gazetesine karşı reklam kampanyasına katılan ilk büyük şirket oldu. Lego, gazeteyle reklam anlaşmalarının son bulduğunu ve yenilenmeyeceğini açıkladı.

'Nefreti Fonlamayı Durdurun' isimli reklam kampanyası, 'nefret, ayrımcılık ve damgalamayı teşvik eden' gazeteleri hedef alıyor. Kampanyayla Daily Mail ve Daily Express gibi, çocuk sığınmacılar ve göçmenler hakkında aşırı sağcı yayın yapan gazeteler hedef alınıyor. Daily Mail son olarak, ülkenin AB'den ayrılma (Brexit) yönünde referandumla aldığı kararın anayasa çerçevesinde parlamentoda da tartışılması gereğine karar veren Yüksek Mahkeme yargıçlarını 'Halkın düşmanları' manşetiyle hedef gösterince tepki çekmişti.

dmail

LEGO TWITTER'DAN DUYURDU

Danimarka merkezli Lego firmasının Twitter hesabından yapılan açıklamadaysa, "Daily Mail'la anlaşmamız bitti ve gazeteyle gelecekte yeni promosyon faaliyetinde bulunmayacağız" denildi. Lego son olarak, Daily Mail'la bedava oyuncak dağıtmıştı.

BİR BABANIN MEKTUBU MU ETKİLİ OLDU?

Lego'nun kararı, İngiliz bir babanın Lego'ya hitaben yazdığı mektubun internette binlerce defa paylaşılması üzerine geldi. Bob Jones mektupta şöyle diyordu:

"Ben Lego'ya bayılıyorum. Altı yaşındaki oğlum da bayılıyor... Siz hiçbir hata yapmazmışsınız gibi geliyor... Fakat endişeliyim. Birkaç yıldır, Daily Mail gazetesiyle bedava oyuncak dağıtıyorsunuz... Gazetenin son manşetleri çok ileri gitti. Yabancılara karşı güvensizlik yaratmaktan, her şeyden göçmenleri sorumlu tutmaktan ve dün itibarıyla İngiltere'deki en yüksek yargıçları yasal bir karar verdikleri için eşcinsel olmakla itham etmekten öteye geçmiyor. Lego her zaman kapsayıcı bir projeydi. Cinsiyetler arası bariyerleri kırıyor, çocukların hayal gücünü geliştiriyor ve kendi işlerini inşa etme güvenini sağlıyordu.... Sizin Daily Mail'la bağlarınız yanlış. Sizin gibi bir şirket onları desteklememeli. Oğluma gazeteyi gördüğünde istediği bedava lego setini alamayacağını söylediğimde her ne kadar kötü hissetsem de, ona bu gazetenin, kendi okulundaki bazı arkadaşları gibi insanlar hakkında yalan söylediğini anlattım... Altı yaşındaki oğlum bile yayımladıkları haberlerin yanlış olduğunu anlıyor."