Irak'tan kınama: Öcalan ve HDP'lileri serbest bırakın

Irak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdullatif Cemal Reşid, HDP milletvekillerinin tutuklanması nedeniyle Türkiye'yi kınadıklarını açıkladı. Bağdat yönetimi, Türkiye'den Irak'taki askerlerini çekmesini de istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Cumhurbaşkanlığı, HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına tepki gösterdi. Rudaw'da yer alan habere göre yazılı açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdullatif Cemal Reşid, şunları dile getirdi:

“Türkiye yönetiminin, Kürt partilerinin bazı parlamenter ve yöneticilerine yönelik baskıcı tutumunu en sert şekilde kınıyoruz. Bu antidemokratik tutumlar, mücadele yürüten Kürtlere karşı yeni bir şey değil. Bu, Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin, en basit insan hakları ve meşru hakların kullanımı karşısında gerçek yüzünü ortaya koymaktadır.

Bu baskıcı tutumu kınıyor, Kürtlere karşı uygulanan diktatör siyasetin ve PKK lideri Sayın Abdullah Öcalan ile Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve diğer parlamenterlerin tutukluluk hallerinin son bulmasını istiyoruz."

'TÜRKİYE ASKERLERİNİ ÇEKSİN'

Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığının da eleştirildiği açıklamada, şöyle denildi: "Demokratik ve parlamenter yaşamın sürmesi, bütün ihlallerin son bulması ve Kürt demokratların serbest bırakılmasını talep ediyor, Türkiye’de Kürt halkının meşru haklarına kavuşmasını bekliyoruz. Ayrıca Türkiye’den, Kürdistan Bölgesi ve Musul vilayetindeki güçlerini çekmesini, Irak’ın içişlerine karışmaya son vermesini istiyoruz.”