Irak ordusu devlet televizyonunu IŞİD'den aldı

Musul operasyonunda kritik bir gün yaşanıyor. Kent sınırına ilk kez giren Irak Özel Kuvvetleri, IŞİD'in sert direnişiyle karşılaştı. Devlet televizyonu binası örgütten geri alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Musul operasyonu ikinci haftasını tamamlamışken, ordunun doğudan kent sınırlarına girmesiyle savaş kızıştı. Irak ordusunun terörle mücadele birimine bağlı askerlerin devlet televizyonu binasını ele geçirdiği haberi geldi. Bu, harekâtın başladığı 17 Ekim'den bu yana Irak ordusunun ele geçirdiği en önemli bina.

Dün akşamdan bu yana, Irak özel kuvvetlerinin kent sınırına ilk kez girdiği haberleri geliyordu. BBC muhabirinin cepheden bildirdiğine göre, IŞİD militanları sert bir direniş sergiliyor. IŞİD'in Irak özel kuvvetlerini kentin doğusunda roket yağmuruna tuttuğu, roket güdümlü bombalar, makineli tüfek ve küçük silahlarla saldırdığı belirtiliyor. Buna göre örgüt keskin nişancılar da kullanıyor.

Irak askerlerininse bir yandan ağır silahlarla yanıt verdiği, bir yandan da ilerlemek için ABD liderliğindeki uluslararası koalisyondan hava desteği aldığı belirtiliyor. Buna göre, özel kuvvetlerin temizlediği yoldan Irak ordusunun dokuzuncu bölüğü ilerliyor.

Musul operasyonu 17 Ekim'de Kürt Peşmerge Güçleri ve Irak ordusu tarafından başlatılmıştı. Çevredeki köyler temizlenip IŞİD üç taraftan kuşatılmış, son olarak da Türkiye'nin hakkında mezhep endişesi beyan ettiği Şii Haşdi Şabi milisleri kentin Suriye'yle bağlantısını sağlayan batı bölümünü kuşatmıştı.

Irak Başbakanı Haydar Abadi dün Musul'un güneyinde, operasyon için kullanılan Kayyara Hava Üssü'nde yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin her koldan yaklaştığını ve 'yılanın başını ezeceklerini' söylemişti.

IŞİD'in Musul'u ele geçirdiği 2014 yılından önce kentte 1.5 milyon sivil yaşıyordu. BM'ye göre şu ana dek 17 bin 900 sivil kentten kaçtı.