Haşdi Şabi: Musul'dan sonra Esad'a yardıma gideceğiz

İran destekli Iraklı Şii milisler Haşdi Şabi, bu sabah Musul'da operasyon başlatmalarının ardından açıklama yaptı: IŞİD'i Irak'tan temizledikten sonra Esad'a yardım için Suriye'ye geçmeyi planlıyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta bu sabah Musul'un batısında operasyon başlatan Şii milis gücü Haşdi Şabi'den çarpıcı bir açıklama geldi. İran destekli Şii milislerin sözcüsü Ahmed Asadi, IŞİD'i Irak'tan temizledikten sonra 'Esad'la birlikte savaşmak için' Suriye'ye geçmeyi planladıklarını duyurdu.

Bağdat'ta basın toplantısı düzenleyen Asadi, "Bütün topraklarımızı terörist çetelerden temizledikten sonra, Irak'ın ulusal güvenliğine tehdit içeren her yere gitmeye hazırız" dedi.

Türkiye'nin hakkında endişe beyan ettiği Şii milisler, bu sabah Musul'un batısını IŞİD'den temizlemek için harekete geçmişti. Haşdi Şabi'nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada temizlenmesi planlanan yerler arasında Telafer'in de bulunduğu belirtiliyordu. Açıklamada, "Yaralı Telafer, kurtarılacak kentler arasında bulunuyor" denilmişti.

MUSUL'UN BATISI NEDEN ÖNEMLİ?

Peşmerge ve Irak ordusunun diğer bölgelerdeki operasyonlarının ardınsan Telafer ve çevresinin ele geçirilmesi, IŞİD'in Musul'un merkezinde dört bir yandan kuşatılması anlamına gelecek. Rusya ve Suriye yönetimi, Musul operasyonu sırasında IŞİD militanlarının Telafer bölgesi üzerinden Rakka'ya kaçtığını belirtiyor ve ABD liderliğindeki koalisyon güçlerini 'militanları Suriye'ye sürmekle' suçluyordu.

TÜRKİYE NEDEN RAHATSIZ?

IŞİD'e karşı Musul operasyonunun başlamasından sonra Türkiye'yle Irak yönetimi arasındaki geriliminin 'konu başlıkları'ndan biri de Şii Haşdi Şabi güçleriydi. Şii milislerin Musul'un Sünni kent merkezine girmesinin endişe verici olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Senin Bağdat dediğin tamamen Şia'dan oluşan bir ordunun yönetmenidir. 30 bin Haşdi Şabi geliyor diyorlar, geleceği varsa göreceği de var. Amerikalı dostlarımıza diyoruz, bizi bu tezgaha getiremezsiniz" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ysa Haşdi Şabi'nin olası Telafer operasyonu hakkında "Musul ve Telafer’deki etnik ve mezhep dengeleri çok iyi dikkate alınmalı. Eğer buradaki gelişmeler bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir duruma gelirse, biz koalisyonun içindeki katkımızın yanında kendi güvenliğimizi sağlamak için her türlü tedbirimizi alırız. Bu bizim uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızdır" demişti.

Irak yönetimi ve Haşdi Şabi ise Musul'a sadece merkezi ordunun gireceğini, Kürt Peşmerge güçlerinin veya Şii milislerinin kent dışında kalacağını savunuyor. Haşdi Şabi, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından IŞİD'den kaçan sivillere karşı savaş suçu da dahil ciddi insan hakları ihlalleriyle suçlanmıştı.

Haşdi Şabi Tel Afer'e operasyon başlattıHaşdi Şabi Tel Afer'e operasyon başlattı

Musul’dan sonra nasipse Rakka! Amma velakin fakat…Musul’dan sonra nasipse Rakka! Amma velakin fakat…

Haşdi Şabi: Tel Afer'e yürüyoruzHaşdi Şabi: Tel Afer'e yürüyoruz

Haşdi Şabi: Irak ordusu Türk askerlerini kuşattıHaşdi Şabi: Irak ordusu Türk askerlerini kuşattı

'PKK Haşdi Şabi içine dağıtılacak''PKK Haşdi Şabi içine dağıtılacak'

Haşdi Şabi: Türk askerine işgalci olarak davranacağızHaşdi Şabi: Türk askerine işgalci olarak davranacağız

Etiketler Şii milisler