Kuzey Dakota yerlilerine polis şiddeti

ABD'de atalarının mezarları üzerinden geçecek petrol boru hattını protesto eden yerliler ve çevreciler polisin sert müdahalesine maruz kaldı. 120 kişi tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde özel bir araziden geçecek petrol boru hattını aylardır protesto eden yerliler ve çevrecilerle polis arasındaki gerilim şiddet noktasına vardı. Amerikan polisi eylemcileri dağıtmak için önce biber gazı, plastik mermi ve ses bombası kullandı; ardından da en az 120 yerliyi ve çevreci eylemciyi gözaltına aldı.

Sioux kabilesi, 'Dakota Access' adı verilen 3.8 milyar dolarlık boru hattı projesine atalarının kutsal mezarlarına zarar vereceği ve Missouri Nehri'nden sağladıkları içme suyunu kirletebileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. 1900 kilometre uzunluğunda olması planlanan boru hattına karşı aylardır protesto ve 'arazi işgali' eylemleri düzenleniyor.

dakota-3

Polisin eylemcileri şiddet yoluyla dağıtması tepki çekti. Sioux kabilesinden Jacqueline Keeler, "Ses bombası kullandılar, sonra plastik mermi attılar. İnsanların doğrudan yüzlerine plastik mermi atıldı. Yaşlıları yüzlerinden vurdular. İnsanları yerlerde sürüklediler. 15 yaşındaki bir çocuğun atını vurdular ve çocuk üzerindeyken öldürdüler" dedi. BBC'ye konuşan Keeler, boru hattının bölgenin su tedarikini tehdit ettiğini vurguladı.

dakota-1

64 yaşındaki eylemci Robert Eder de, protestocuların yılmayacağını söyledi. Eder, "Herkesi hapishaneye götürseler bile yarın sayı iki katına çıkacak. Her geçen gün eylemci sayısı artacak" dedi.

Polis ise kendisini, eylemcilerin özel bir araziyi işgal ettiğini vurgulayarak savundu. Morton County Polisi, gün içinde özel araziyi terk etmeyi reddeden herkesin gözaltına alınacağını duyurmuştu. Şerif Kyle Kirchmeier kendilerine taş atıldığı için plastik mermi kullandıklarını söyleyerek, "Protestocuların yolları kapatmasına ve özel mülke girmesine izin veremeyiz" savunması yaptı. (BBC)

dakota-4