'Türkiye Suriye'de ABD'den bağımsız davranacak'

Türkiye'nin, Halep'teki Suriyeli muhaliflere ABD'den yardım gelmese bile tek taraflı olarak yardım edeceği öne sürüldü. Bir yetkili Washington Post'a, "Halep düşerse, Esad kazanır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere yardım konusunda Washington'da yaşanan 'kilitlenmeden' rahatsız olduğu ve Halep'te 'tek taraflı hareket edeceği' öne sürüldü. Washington Post'a konuşan üst düzey bir yetkili, "Kendi seçeneklerimizi değerlendiriyoruz. Halep düşerse, Esad kazanır" dedi.

Washington Post haberinde, Suriyeli muhaliflere verilecek silah desteği konusunda CIA, Pentagon ve Beyaz Saray arasında yaşanan anlaşmazlığı irdeliyor. Haberde, "Halep'in muhaliflerin elindeki bölgeleri bu ay Rusya bombardımanı altında can çekişirken, Obama yönetimi Suriye'deki CIA destekli birimlere hızla silah göndermek için gizli planları değerlendiriyordu" deniliyor. Fakat habere göre, muhaliflere yeni silah gönderme planı ne onaylandı ne reddedildi; zira Amerikalı yetkililer Moskova'nın müdahalesi sonrası Esad'ın gizli CIA programıyla devrilebileceğine inanmıyor. Öyle ki, Washington Post'a konuşan Amerikalı yetkililer, Barack Obama'nın CIA programını kaderini Beyaz Saray'daki halefine bırakmaya meyilli olduğunu söyledi.

'RUSYA PLANA EL KOYDU'

Washington Post Rusya'nın müdahalesinin özellikle Halep'teki dengeleri değiştirdiğine dikkat çekerken, bir yetkili muhaliflere 'B Planı' adı altında yeni silah gönderilmesine dair plan için şöyle dedi: "Ruslar bu girişime el koydu. Esad'a karşı savaşa girerken, Rusya'yla da savaşa girmiyor gibi davranamazsınız" dedi.

Washington Post, bu durumun 'CIA'in ortaklarını rahatsız ettiğini' yazdı. Gazete şu ifadeleri kullandı:

"Obama'nın isteksizliği, CIA'in deniz ötesinde B Planı'nın onaylanmasını bekleyen ortaklarında rahatsızlık yarattı. Amerikalılar yetkililer, en çok ihtiyaç ihtiyaç duyulan silahlar üzerindeki yasağın sürdüğünü söylüyor. Türkiye gibi yoğun hava limanlarına ve Suriye'yle uzun bir sınıra sahip olan Türkiye gibi kilit ortaklar, MANPAD * ve diğer silahları aşırılıkçıların elinden uzak tutmaya kararlı. Fakat üst düzey bir Türk yetkili hükümetin ABD'nin niyetleri konusunda yanlış yönlendirildiğini ve muhtemelen Türkiye destekli gruplara daha ağır silahlar vermek için tek taraflı düzenlemeleri gözden geçirmeye başlayacağını söyledi."

Gazeteye konuşan yetkili, "Daha fazla destek verme vaadinde bulunmuşlardı. Fakat şu an görünüşe göre hiçbir şey olmayacak. Koalisyon söylediklerini yapmadı. Artık bir hükmü yok. Dolayısıyla seçenekelrimizi değerlendireceğiz. Halep düşerse, Esad kazanır" dedi.

  • MANPAD: İnsan tarafından taşınabilen hava savunma sistemi.

HABERİN ORİJİNALİ

Etiketler Suriye Halep