Fransa mülteci kampını kapatıyor

Fransa, İngiltere sınırı yakınındaki Calais mülteci kampını kapatıyor. En büyük korkulardan biri çocukların insan tacirlerinin eline düşmesi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande Fransa İngiltere sınırı yakınındaki Calais mülteci kampını kapatacağını duyurdu. Vahşi orman (jungle) adıyla anılan 10 bin kişinin yaşadığı kampla ilgili Hollande, "Kamplarda yaşanan kabul edilebilir bu durum değil. Bunu buradaki herkes biliyor."

Fransa için Calais kampı oldukça ağır bir kriz halini aldı 2009 yılında Fransız kolluk kuvvetleri ormanlık alana kaçak yerleşen mültecilere yönelik operasyonlar düzenledi ve 400'den fazla göçmen gözaltına alındı. Mülteci akını kesilmeyince Fransa, bölgeye konteynerlar yerleştirdi. İlk başta 1500 kişilik kontenjana sahip olan konteynırlarda Suriye iç savaşının da etkisiyle nüfus 10 bin kişiye kadar ulaştı. Öte yandan konteynırlar en temel hijyen standartlarından yoksun. Reuters haber ajansı kamptaki yaşam koşullarını sefil olarak tanımlıyor. Kamp kapatıldıktan sonra olmasından en çok korkulan şeylerden biri de çocukların insan kaçakçısı çetelerin eline düşmesi. Halihazırda kampın belli bölümleri zaten kapatıldığı için bölgede şimdiden çocuklar kaybolmaya başladı bile

Somali, Eritre, Sudan gibi Afrika ülkelerinin dışında Afganistan, ve Suriye'den de mülteciler İngiltere'ye geçebilmek için Calais bölgesine geliyor. Birçoğu kargo kamyonlarına saklanıp tünelden geçmeye çalışıyor. İngiltere'nin cazibe merkezi olmasının sebeplerinden biri yaşam koşullarının ve eğitim olanaklarının daha iyi olduğuna inanılması. Kampın sene sonuna kadar tamamen tahliye edilmesi bekleniyor.

Etiketler Mülteci Fransa kamp