Feminicido kurbanı 400 kadın nerede?

Meksika'nın Juarez bölgesinde 1993'ten bugüne kadar 400'den fazla kadın işkenceyle öldürüldü. STK'lar, devlet ve polisin vurdumduymazlığından şikayetçi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reuters haber ajansının paylaştığı fotoğraftaki bu ayakkabı, kayıp bir Meksikalı kadına ait. Kadının kim olduğuna, kim tarafından ve nasıl öldürüldüğüne dair ipucu yok. Ta 1993 yılından beri yaşananlara bakılırsa; ayakkabının sahibi Juarez vadisinde kaçırılıp işkence ile öldürülen kadınlardan biri...

Meksika'nın ABD sınırına yakın Juarez bölgesinde 1993 yılından beri yaşanan vakalar, İspanyolca "feminicidonun" yani "kadın cinayetleri" olarak adlandırılıyor. Bölgedeki genç kızlar kaçırılıp, işkence görüp öldürülüyorlar. Her cinayette işkence dozu daha da artıyor. Hedef olarak yabancıların sahip olduğu "maquiladora" ismiyle bilinen fabrikalarda çalışan genç kızlar seçiliyor. Bölgede kayıt dışı bir ekonominin doğmasına sebep olan "maquiladora"larda genelde yoksul genç kadınlar çalışıyor.

MAÇO ERKEKLER, KARTELLER KÖLELİK EKONOMİSİ

Cinayetlerin üç temel sebebi var. Birincisi, klasik maço ve ataerkil kültür. Kadının evde oturması ve çalışmaması gerektiğini savunan kültüre bölgede "Marianismo" deniyor. Diğer bir sebep, bir Meksika gerçeği olan uyuşturucu kartelleri. En büyük kartellerden biri Juarez'de bulnuyor. Üçüncü sebep; 1994 yılında yürürlüğe sokulmuş olan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA). NAFTA'nın  zaten sorunlu bir yapısı olan maquiladoralarda yoksul kadınlara yönelik insan hakları ihlalleri, düşük ücretler ve uzun çalışma saatleri vakai adiyeden sayılıyor.

400'DEN FAZLA KADIN KAYIP

1993'ten bu yana 400'den fazla genç kadının kaybolduğu düşünülüyor. Uluslararası insan hakları kuruluşları ise, Meksika polisinin vurdumduymaz ve müsamaha gösteren tavrından şikayetçi. Bugün hâlâ STK temsilcileri, en çok cinayetin işlendiği iki bölge olan Juarez ve Chihuahua'da kayıp kadınların cesetlerini arıyor. Zulüm görmüş bu sahipsiz kadınlar için, adaletin izine henüz rastlanabilmiş değil. (DIŞ HABERLER)