Kolezyum'da mescit namazı

İtalya'da yasadışı mescitleri kapatılan yaklaşık 2 bin Müslüman protesto gösterisi düzenledi. Müslümanlar, Roma'nın ikonik yapılarından Kolezyum'un önünde namaz kıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın başkenti Roma'da bir grup Müslüman, mescitlerinin kapatılmasını protesto etmek için kentin simgesi olan Kolezyum'un önünde namaz kıldı. Müslümanların mescitleri yasadışı olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı.

İtalyan basınına göre, Bangladeşli Müslümanların kurduğu Dhuumcatu Vakfı tarafından düzenlenen protestoya yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Mescit olarak kullandıkları binaların kapatılmasına tepki gösteren Müslümanlar, Roma belediyesi ve İtalyan hükümetine yeni ibadethane açabilmek için izin talep etti.

roma-5

Bir gösterici, "Bizim için cuma namazı çok önemli dolayısıyla Kolezyum'a geldi. Başka nerede dua edebiliriz?" dedi.

İtalya'da yaklaşık 1.6 milyon Müslüman yaşarken, Roma'da resmi olarak cami statüsü taşıyan tek yapı Büyük Cami. 'Batı Avrupa'nın en büyük camisi' sayılan bu yapının 12 bin kişilik kapasitesi var. Ancak kentin uzak mahallelerinde yaşayan Müslümanların ve farklı etnik kökenlerden gelen göçmenlerin, depo, spor salonu, garaj, mağaza gibi binaları mescit olarak kullanmasına sıklıkla rastlanıyor.

roma-3

Yetkililer yasalara aykırı olması ve denetimsizlik nedeniyle güvenlik riski yaratabileceği gerekçesiyle bu gibi mekanları kapatıyor. Son olarak, geçen ay Centocelle mahallesinde Bangladeşlilerin mescit olarak kullandığı bir deponun kapatılmasının ardından, bazı Müslümanlar protesto amacıyla Cuma namazlarını meydanlarda kılmaya başladı. Öte yandan, Roma Büyük Camii, meydanlarda namaz kılarak protesto etme biçimini desteklemediklerini açıkladı.

roma1

Antik Roma döneminden kalan Kolezyum, bugüne dek inşa edilen en büyük amfitiyatro olarak biliniyor. (Reuters, BBC)

roma-4

Etiketler Roma kolezyum