Peşmerge ikinci Halepçe'den endişeli

Irak'ta Kürt peşmergeleri ikinci Halepçe'den endişe ettiklerini belirterek, İngiliz Savunma Bakanlığı'na mektup yazdı. Mektupta, IŞİD'in olası kimyasal saldırısına karşı acil korunma malzemesi talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Musul'daki IŞİD mevzilerine operasyon hazırlığında olan Kürt peşmerge güçlerinin İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon'a mektup yazarak, İŞİD'den gelecek kimyasal saldırı ihtimaline karşı acil korunma malzemesi istediği ortaya çıktı.

Guardian gazetesinin haberine göre Mektup Kürdistan Bölgesel Yönetimi İngiltere Yüksek Temsilcisi Cemal Tahir tarafından kaleme alındı.

Cemal Tahir en az 19 farklı durumda kimyasal saldırıya maruz kaldıklarını 1,000 kilometrelik bir cephede savunma hattı oluşturmaya çalışırken korunmasız kaldıklarını söylüyor. Kürtler bugüne kadar kimyasal saldırıya karşı şapka, havlu, su tankları gibi ilkel malzemelerle korunmaya çalışıyordu. Bu yüzden Tahir, Musul operasyonunda çok daha üst düzey donanıma ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

IŞİD HARDAL VE KLORİN GAZI KULLANIYOR

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) kaynaklarına göre IŞİD hem Irak hem de Suriye'de hardal gazı, klorin gazı gibi kimyasal silahlar kullandığını ifade ediyor.

Musul kentinde IŞİD hakimiyetini sonlandırmak için yapılacak harekatın bu ayın ortalarında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

IŞİD daha önce Sünnilerin kontrolü altında olan Musul kentini 2014 yılında ele geçirmişti.

Saddam'ın Irak Devlet Başkanı olduğu 1988 yılında Halepçe'de katliam yapılmıştı. Aralarında kadın ve çocukların da olduğu 5 bin kişinin öldüğü katliamda Irak rejimi tarafından kimyasal gaz kullanılmıştı.

(Kaynak: Guardian)