Macaristan'da referandum geçersiz

Macaristan'da 'katılım yetersiz olduğu için' mülteci referandumu geçersiz sayıldı. Başbakan Victor Orban sonuçtan memnun.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan'da dün yapılan halk oylamasında seçmene, "ülkeye milli parlamentonun yerine Brüksel'in kararıyla mülteci alınmasına razı olup olmadığı" soruldu. Ancak referanduma katılım yüzde 50'nin altında kaldığı için oylama geçersiz sayıldı. Macaristan Ulusal Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre referanduma katılım oranı yaklaşık yüzde 40 seviyesinde kaldı. Victor Orban hükümeti, AB kararı uyarınca payına düşen bin 294 sığınmacıyı ülkeye kabul etmemek için referanduma gitmişti.

Geçerli oyların yüzde 98,3'üne denk gelen 3 milyon 200 bin kişi oylamada AB'nin mülteci kontenjanı kararına karşı red oyu verirken, referanduma katılanların yüzde 6,3'ü ise geçersiz oy kullandı.

ORBAN: FEVKALADE BİR SONUÇ

Başbakan Orban, halk oylamasının geçersiz olduğunun kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, oylamanın sonucunu, "fevkalade" olarak nitelendirdi. Victor Orban, "Macaristan'da çoğunluğun AB'ye katılıma 'evet' demesinden 13 yıl sonra, Macarların AB ile ilgili bir konudaki fikirlerini açıkça dile getirdiğini" söyledi. Orban, AB'de karar mercilerinin bunu dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Referanduma gidilerek ülkesinin AB'nin mülteci kotası kararını tanımaması için uzun zamandır kampanya yürüten Başbakan Victor Orban, halk oylamasından çıkacak sonuç ne olursa olsun mülteci politikaları konusundaki kararlı tutumlarından geri adım atmayacaklarını açıkladı. Macaristan Başbakanı, konuyla ilgili anayasa değişikliğine gidileceğini söyledi. Orban, tasarının içeriğiyle ilgili detay vermekten kaçındı ama halkın iradesini ortaya koyduğunu, bu iradenin anayasal güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Muhalefet ise bu referandumun bir mesaj niteliği taşıdığını ve Victor Orban'ın istifa etmesi gerektiğini savunuyor.

AB: ORBAN İÇİN KÖTÜ AVRUPA İÇİN İYİ BİR GÜN

Macaristan’daki referandumun geçersiz sonuçlanmasına AB’den ilk tepkiler olumlu yönde. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn Alman haber ajansı DPA’ya verdiği demeçte, “Bu Sayın Orban için kötü ancak Macaristan ve AB için pek kötü olmayan bir gün” yorumunu yaptı. Asselborn, “Macar halkının oylama sonucuyla, hükümetinden daha Avrupalı bir çizgide olduğunu ortaya koyduğunu” belirtti.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyal Demokrat Grup Başkanı İtalyan parlamenter Gianni Pittella, sonucun olumlu olduğunu ve bunun "Avrupa'nın tamamı için bir kazanım” olduğunu ifade etti. Pitella, "popülizm ve ırkçılık yenilgiye uğradı” diye konuştu. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)