PYD denetimindeki Tel Abyad'a çekilen ABD bayrakları için açıklama

PYD'nin kontrolündek Tel Abyad'da dalgalanan ABD bayrakları ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook'a soruldu. Cook, bu soruya net bir yanıt vermekten kaçındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin Tel Abyad kentinde PYD'nin kontrolünde bulunan Mumbath köyünde evlerin çatılarına dikilen ABD bayraklarıyla ilgili Washington'dan açıklama geldi.

Bu sabah erken saatlerde Pentagon brifing odasında haftalık bilgilendirme toplantısı yapan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin konuyla ilgili sorusunaa yanıt verdi. Bu konudan haberi olmadığını belirten Cook eğer öyleyse gereken uyarıyı yapacaklarını söyledi.

Cook ve AA muhabiri arasındaki diyalog şöyle gelişti:

EĞER BİR ŞEY VARSA KONUŞURUZ

-Bugün Türk medyasında YPG'nin Tel Abyad'da ABD bayrakları dalgalandırdığına dair haber ve görüntüler dolaşıyor ...

-Özür dilerim nerede dediniz?

-Kuzey Suriye Tel Abyad'da. Biliyorsunuz daha önce sorduğumda da Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) koordine bir faaliyeti olmadığını söylemiştiniz. Bölgedeki özel kuvvetleeriniz olan SDG'ye ve onlarla doğrudan iletişim halinde olan askerelere böylesi muhataralı bir savaş alanında ABD bayrağı kullanmamaları yolunda talimat verdiniz mi?

-Sahadaki ortaklarımızla yapılmış olan her konuşmayı okuyamam. Sadece böylesi haberlere dair bilgimin olmadığını söyleyebilirim. Geçmişte ortaklarımıza kendi kendilerine Amerikan bayrağı asmamaları çağrısı yapacağımızı söylemiştik. Eğer gerçekten böyle bir şey olduysa bunun da konuşulacağını düşünüyorum."

NE OLMUŞTU?

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan PYD denetimindeki Telabyad'da bazı evlerin çatısı ile sokaklara ABD bayrakları asılmıştı.

Suriye iç savaşının ardından önce Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), 2014 yılı başında ise IŞİD denetimine geçen Rakka kentine bağlı Telabyad geçen yıl Haziran ayında PYD kontrolüne girdi.

Kentin ele geçirilmesinin ardından Türkiye'den Türkiye'den de görülen bir çok noktaya PYD flamaları asıldı.  Ancak, dün öğle saatlerinde Telabyad'ın Mumbatıh semtindeki üzerinde kum torbaları ile mevzi oluşturulan tek katlı binanın çatısında daha önce asılı olan PYD bayrağının indirilerek yerine ABD bayrağa asıldı. Tek katlı evin bulunduğu sokaktaki bir direğe de yine PYD üyelerinin aynı şekilde ABD bayrağı astığı görüldü.