Yüz binlerce Katalan 'bağımsızlık' dedi

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinde yaklaşık 800 bin kişi bağımsızlık için yürüdü. Katalanların bağımsızlık referandumu talepleri yıllardır Madrid yönetimine takılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da yüzbinlerce Katanaln bağımsızlık talebiyle sokağa döküldü. Özerk Katalonya bölgesinin başkenti Barselona ve üç ayrı kentte daha düzenlenen gösterilere 800 bini aşkın kişinin katıldığı belirtiliyor.

Eylemler, Katalanların ulusal 'Diada' gününde düzenlendi. Bu gün, Barselona'nın 13 aylık kuşatmadan sonra 1714 yılında İspanya Kralı 5. Philip tarafından ele geçirilmesini ve Katalan otonomisinin sonunu simgeliyor.

katalan-4

Gösterilerde, Katalan ulusal renkleri olan mavi, kırmızı ve sarı bayraklar taşındı.

katalan-3

7 buçuk milyon kişinin yaşadığı Katalonya bölgesi İspanya nüfusunun yüzde 16'sına sahip. Ülkenin gayrı safi milli hasılasının yüzde 19'u da Katalonya'dan karşılanıyor. Katalanların ayrılma yönünde resmi referandum talepleri Madrid tarafından reddediliyor. Kasım 2014'te düzenlenen sembolik referandumdaysa, ayrılma için yüzde 80 oranında 'Evet' oyu çıkmıştı.

katalan-2

Bu yılki Diada günü öncesinde, bölgesel parlamentodaki partiler arasında da görüş ayrılıkları yaşanması dikkat çekmişti. Ayrılıkçılar ilk kez geçen yıl Katalan parlamentosunda çoğunluk elde etmişken, bölgesel yönetimin başkanı olan Carles Puigdemont da gösterilerden önce bu yılın bağımsızlık için hayati önemde olduğunu söyledi. Puigdemont, ayrılıkçı partilerin 2017 ortasında bağımsızlık öngören aşamalı planını hatırlattı. Ancak söz konusu plan, bağımsızlık konusunda daha sertlik yanlısı bir tavır benimseyen anti-kapitalist CUP partisinin desteğini alamamış, Puigdemont da bunun sonucunda parlamento çoğunluğunu kaybetmişti. Puigdemont 28 Eylül'de bir güven oylamasıyla karşı karşıya.