ABD'den uçuşa yasak bölgeye bir kez daha 'veto'

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'de uçuşa yasak bölge önerisine yine yeşil ışık yakmadı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, "Bu, ABD için en iyi seçenek değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşın ilk aylarından bu yana gündeme getirdiği 'uçuşa yasak bölge' ABD'den yine destek almadı. Cumburbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ilettiğini açıkladığı öneri, Washington'dan kabul görmedi.

'EN İYİ SEÇENEK DEĞİL'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, "Uçuşa yasak bölgenin Amerikan kaynaklarının kullanılması açısından en iyi seçenek olmadığına kanaat getirdik" dedi.

'SORUNLARIMIZ DAHA GENEL'

Rhodes, Washington'ın askeri kaynaklarını Suriye'de IŞİD ve El Kaide'ye karşı kullanacağını vurgulayarak, "Uçuşa yasak bölgenin sahadaki temel sorunları çözeceğine inanmıyoruz. Uçuşa yasak bölgenin belirli bir noktaya odaklanması gerekir ama şiddetle ilgili sorunlar ülke çapına yayılmış durumda" diye konuştu.

FIRAT KALKANI YORUMU

Laos'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rhodes, ÖSO ve TSK'nın Fırat Kalkanı Operasyonu'yla IŞİD'i Türkiye sınırından temizlemesi hakkındaysa, "Bu uzun zamandır istediğimiz bir şeydi" yorumunu yaptı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan Çin dönüşünde, Suriyeli sığınmacıların güven içinde yaşaması gerekçesiyle Cerablus çevresinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini önermiş, "... Oranın süratle uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ki sayın Obama'ya da teklifim budur, sayın Putin'e de teklifim budur, bu şekilde koalisyon güçleri ile bu sağlanabilir. Bu adımı atmanın da gayreti içerisindeyiz" diye konuşmuştu.