Doktoru Ümran'ı anlattı

Halep'te hava saldırısı sonrası enkazdan çıkarılan beş yaşındaki Ümran'ın görüntülerini çeken Suriyeli gazeteci ve onu tedavi eden doktor konuştu. Muhammed isimli doktor, "Onu tedavi ederken ne bağırıyor, ne ağlıyordu. Sadece şok içindeydi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ambulansın içinde yaralı halde oturduğu görüntülerin yayınlanması sonrası Suriye'deki iç savaşın sembollerinden biri haline gelen beş yaşındaki Ümran'ı tedavi eden doktor ve görüntüleri çeken gazeteci konuştu. İki adam da, Ümran'ın yaşadığı şokun boyutu karşısında şaşkınlık yaşadıklarını söyledi...

Ümran, Halep'in muhaliflerin elindeki Katerji mahallesinde düzenlenen hava saldırısında enkazdan kurtarılıp hastaneye götürülmüştü. Ambulansta çekilen görüntülerde, ne olduğunu anlamamış halde görülüyordu; elini başına götürdü, yarasının kanadığını fark etti.. Sonra elindeki kanı koltuğa silerek temizlemeye çalıştı...

DOKTORU: SADECE ŞOK İÇİNDEYDİ

Ümran'ı tedavi eden Muhammed isimli doktor beş yaşındaki çocuğun şaşkınlığının kendisini çok etkilediğini söyledi: "Yaşananlar karşısında tam bir şok içinde geldi. Korkmuştu, şok içindeydi. Güven içinde otururken, belki de uyurken evi üzerinde yıkıldı. Onu tedavi ederken ne bağırıyor, ne ağlıyordu. Sadece şok içindeydi."

'ONUN YÜZÜNDE ÇOK ŞEY VARDI'

Videoyu çeken Halepli muhalif gazeteci Mustafa el Sarut ise "Enkazdan çıkarılan çok çocuk gördüm fakat bu masum çocuğun ne olduğuna dair en ufak bir fikri yoktu. Kanı, elini yüzüne götürünce gördü. Başına ne geldiğinden haberi bile yoktu" dedi. Sarut, "Halep'te çok hava saldırısını fotoğrafladım ama onun yüzünde, o yaşta, çok fazla şey vardı..." diye konuştu.

'MİLYONLARCA ÇOCUĞUN TEMSİLCİSİ'

Sarut, görüntülerin böylesine infial yaratmasından şaşkın olduğunu da anlattı: "Bu çocuklar her gün bombalanıyor. Bu, Rusya'nın ve Suriye hükümetinin saldırılarına dair günlük bir gerçek. Bu çocuk, Suriye'deki milyonlarca çocuğun temsilcisi."

ABD: ÜMRAN SAVAŞTAN BAŞKA HİÇBİR ŞEY GÖRMEDİ

Ümran, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın da gündemindeydi. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, beş yaşındaki Ümran'ın, beş yıldır süren iç savaştan başka bir dünya görmediğine dikkat çekti: "O küçük çocuk hayatında savaş, ölüm, yıkım ve yoksulluk olmayan tek bir gün bile görmedi. O, Suriye'de yaşananların gerçek yüzü."

Başından yaralanan Ümran, hastaneye kendisiyle birlikte getirilen ağabeyi ve ablasıyla birkaç saat sonra taburcu edildi; kendisi gibi enkazdan kurtarılan babasına kavuştu.