'Rusya-Türkiye kavgası sürüyor'

Amerikan Foreign Policy dergisi, "Ankara ile Moskova'nın kamuoyu önünde balayı yaşamasına rağmen, kapalı kapılar ardında Suriye konusundaki soğuk savaşın bütün hızıyla sürdüğünü" iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in St. Petersburg'daki 'dostane' görüşmesine rağmen, iki ülke arasındaki Suriye geriliminin kapalı kapılar ardında sürdüğü öne sürüldü.

İKİ ÜST DÜZEY DİPLOMAT ANLATTI

İddiaya göre, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin BM Güvenlik Konseyi'nde Erdoğan-Putin görüşmesiyle aynı gün yapılan kapalı toplantıda, Türkiye'yi 'Suriye'ye hâlâ silah ve terörist geçişine izin vermekle' suçladı. ABD'nin saygın dergilerinden Foreign Policy, haberi Konsey'de görevli iki üst düzey diplomata dayandırdı.

'RUSLAR ÇOK SERTTİ'

Foreign Policy'ye konuşan diplomatlardan biri, Rusların 9 Ağustos'taki toplantıda Türkiye'ye karşı 'son derece sert' davrandığını söyledi. Bir diğer diplomat ise Churkin'in sözlerinin, 'Türkiye'nin Suriye'ye silah ve savaşçı sokmayı isteyen aşırılıkçı güçlerin ana yardımcısı olduğuna dair eski Rus argümanına benzediğini' söyledi. Diplomat, "Churkin hâlâ tüm bunların Türkiye sınırından geçtiğini anlatıyor ve 'Bu konuda hiçbir şey yapmıyorsunuz' diyordu" ifadelerini kullandı.

'MUHALEFETİ DE ŞİKÂYET ETTİLER'

Diplomatlara göre, Suriye yönetiminin müttefiki olan Rusya BM toplantısında, ABD ve Türkiye dahil bir dizi ülkeden Beşar Esad karşıtı savaşçılara desteği kesmelerini istedi. Diplomatlardan biri, "Churkin esasında, 'Biz bu muhalefeti beğenmiyoruz, lütfen değişiklik yapın' diyordu" ifadesini kullandı.

SURİYELİ KÜRTLER İÇİN DE BASKI YAPMIŞTI

Churkin kapalı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, Ankara'dan 'Suriyeli Kürtlerin aşırılıkçı unsurlarla savaşta oynadığı role karşı muhalefetini gözden geçirmesini' istemişti. Türkiye'ye Kürtlerin BM arabuluculuğundaki barış görüşmelerine katılmasına izin verme çağrısı yapan Rus diplomat, "Türkiye şunu anlamalı ki, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğü için önemli faktörlerden biri, Kürtlerin de görüşmelere katılması" ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'nin Kasım 2015'te hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus Su-24 savaş jetini düşürmesinin ardından, Erdoğan'la Putin ilk kez 9 Ağustos'ta biraraya gelmişti. İki lider ortak basın toplantısında bir dizi konuda işbirliği kararı açıklasa da, Suriye'ye değinmemeleri dikkat çekmişti.

Makalenin İngilizce orijinali

Etiketler Suriye Türkiye Rusya