Halepçeli Kürtler Trump'tan özür talep etti

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin tartışmalı başkan adayı Trump Halepçeli Kürtleri de öfkelendirdi. Kürtler, Trump'tan 'kimyasal' özrü bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de başkanlık seçimlerinin tartışmalı adayı Donald Trump'ın Halepçe katliamı hakkındaki açıklamalarına tepki geldi. Halepçe'nin yerel yönetimi, katliamı küçümseyerek "Saddam Hüseyin biraz gaz atıyor, herkes çıldırıyor" diyen Trump'a mektup yazıp 'iğrenç açıklamaları' nedeniyle özür dilemesini istedi.

TRUMP NE DEMİŞTİ?

Bu sözleri temmuz ayındaki bir mitingde sarf eden Trump, New York Times'la söyleşisinde de "Saddam Hüseyin gerçekten kötü bir adamdı. Ama neyi iyi yapıyordu biliyor musunuz? Teröristleri öldürüyordu. Bunu çok iyi yapıyordu" demişti.

MEKTUPTA NE DENİYOR?

Rudaw gazetesinin haberine göre, Halepçe yönetiminin mektubunda 'biraz gaz atmanın' ne anlama geldiği Trump'a şöyle izah edildi: "Bay Trump'a şunu hatırlatmak isteriz ki, Saddam Hüseyin'in 16 Mart 2016'da kimyasal gaz kullanması sonucu sadece bizim kentimizde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 5 binden fazla sivil hayatını kaybetti, 10 binden fazlası yaralandı."

'180 BİN SİVİLİN AKIBETİ MEÇHUL'

Mektupta, Saddam Hüseyin'in 30 yıllık iktidarında yüz binlerce sivilin öldürüldüğü belirtildi, "Sözgelimi, Enfal adını verdiği Kürt karşıtı soykırım kampanyasının sonucunda 180 binden fazla sivile ne olduğu hâlâ bilinmiyor" denildi.

'YARAYA TUZ BASIYOR'

Mektuba şu sözlerle son verildi.

"Halepçe'de birçok kişi 1988'deki kimyasal gaz saldırısının sonuçlarından ötürü hâlâ acı çekerken ve binlerce kişi sevdiklerinin başına ne geldiğini hâlâ bilmiyorken, 'Özgür Dünya'nın potansiyel liderinin bu tür iğrenç açıklamalar yapması kabul edilebilir değil. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayının kimyasal gaz mağdurlarının ailelerinden özür dilemesini talep ediyor ve Trump'ın gelecekte bu tür açıklamalar yaparak yaraya tuz basmaya son vereceğini umuyoruz."