İtalya Başbakanı'ndan Erdoğan'a cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirilerine, İtalya Başbakan Renzi'den cevap geldi. Sert bir açıklama yapan Renzi, yargıyla gurur duyduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sert cevap verdi. Facebook ve Twitter hesaplarından açıklama yapan Renzi, "İtalyan yargısı yasalara göre hareket eder, Türk Cumhurbaşkanı'na göre değil" dedi.

İtalyan devlet televizyonu Rainews24'e konuşan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan hakkında İtalya'da yürütülen soruşturmayla ilgili açıklamalarda bulundu. Bilal Erdoğan'a yönelik "kara para aklama" suçlamasıyla yürütülen soruşturmayla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Benim oğlumla uğraşmayı bıraksın da İtalyan kendi mafyasıyla uğraşsın" dedi.

Erdoğan'ın bu sözlerine cevap ise gecikmedi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Facebook ve Twitter hesaplarından sert bir açıklama yaptı.

Renzi, "İtalya'da, yasalara göre hareket eden bağımsız ve özerk bir yargı vardır ve her türlü hukuksuzluğa karşı mücadele eder. Hakimler, İtalyan Anayasası'na göre hareket eder, Türk Cumhurbaşkanı'na göre değil" ifadelerini kullandı.

Hukukun üstünlüğüne inandıklarını belirten Renzi, hukuk sistemiyle gurur duyduğunun altını çizdi.

KİMSENİN TEŞVİĞİNE İHTİYACIMIZ YOK

İtalya Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili resmi bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, İtalya'da hukukun üstünlüğü ve tam yargı bağımsızlığına saygının yürürlükte olduğunun altını çizer" denildi.

Yargı ve kolluk kuvvetlerinin mafyaya karşı başarılı çalışmalar yürüttüğü söylenen açıklamada, bunun için başkalarının teşvik etmesine de ihtiyaç duyulmadığı belirtildi.

Bakanlık ayrıca Erdoğan'ın, 15 Temmuz sonrası İtalya ve AB ülkelerinin darbe girişimine yetersiz tepki verdiği eleştirilerine de değindi.

"Avrupa ve Türkiye ilişkilerine gelince, İtalya Dışişleri Bakanlığı, 15 Temmuz'daki darbe girişimini güçlü bir şekilde kınamıştır" denilen açıklamada, bu girişim sonrasında yaşananların Avrupa'nın ortak endişesini doğruladığı öne sürüldü. (DHA)