Fransa İslam'la ilişkileri 'sıfırlıyor'

Beş milyon Müslümanın yaşadığı Fransa'da, IŞİD saldırılarının ardından İslam bir kez daha tartışma konusu oldu. Başbakan Manuel Valls, "İslam'la ilişkileri sıfırlayıp, yeni bir ilişki kurmalıyız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa 2016'da arka arkaya IŞİD saldırılarının hedefi olmuşken, Başbakan Manuel Valls "Fransa'da İslam'la ilişkimizi sıfırlayıp yeni bir ilişki türü icat etmeliyiz" dedi. Le Monde gazetesiyle söyleşi yapan Valls, ülkede selefilerin seslerini çok fazla duyurduğunu belirterek bir dizi önlemin sinyalini verdi.

'İMAMLAR FRANSA'DA EĞİTİLMELİ'

Valls, "Selefiler bugün ülkemizdeki Müslümanların yüzde birini temsil etmeli ama tek duyduğumuz mesaj onlarınki oluyor" ifadesini kullandı. Valls, Fransız imamların ülke dışında değil, Fransa'da eğitim almaları çağrısında bulundu; Fransa'daki camilere yurt dışından mali yardımın geçici bir süreliğine yasaklanabileceğini söyledi.

'ROUEN SALDIRISI BİZİM BAŞARISIZLIĞIMIZ'

Fransa Başbakanı, hafta başında Rouen kenti yakınlarında rahip Jacques Hames'i öldüren saldırganlardan birinin elektronik kelepçeyle serbest bırakılmasının kendileri açısından 'başarısızlık' olduğunu da kabul etti. Rouen'deki saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

'FRANSIZ TİPİ İSLAM'

Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ülkede son 18 ayda yaşanan IŞİD saldırılarını engelleyemedikleri için eleştiriliyordu. Öte yandan, Valls'in uzun zamandır 'Fransız tipi' bir İslam'ın savunuculuğunu yaptığı biliniyor.