Rusya'da en büyük mafya lideri gözaltına alındı

Rusya'da mafya dünyasının bir numaralı ismi olarak gösterilen Kürt kökenli Zahariy Kalaşov gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın en etkili mafya liderlerinden olan Zahariy Kalaşov, Moskova'da önceki gün düzenlenen polis operasyonuyla gözaltına alındı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Rusya'nın başkenti Moskova'da lüks malikanesine düzenlenen operasyonla gözaltına alınan Zahariy Kalaşov için 15 Ağustos'a kadar tutukluluk kararı verildi. "Şakro Molodoy" lakabıyla tanınan 63 yaşındaki Kalaşov, haraç topladığı suçlamasıyla gözaltına alındı.

Rusya'da yayınlanan İzvestiya ise Kalaşov'un bir tahsilat işinde 2 kişinin öldürülmesi nedeniyle gözaltına alındığını yazdı. Gazetenin aktardığına göre, "Element" isimli bir Kore restoranının iç tasarımını yapan kişi 30 bin dolar olan alacağın ödenmeyince, olay mafyaya taşındı. Alacakla ilgili tartışmada 2 kişinin öldürülmesinde Kalaşov'un da parmağı olduğu öne sürüldü.

Gürcistan doğumlu ve Ezidi Kürt kökenli olan Kalaşov, kara para aklama ve başka suçlar nedeniyle İspanya'da 7 yıl hapis yattı. İspanya'da cezasını tamamlayan Kalaşov, tahliye edildikten sonra Rusya'ya döndü.

Geçen sene Rus mafyasının 1 numaralı ismi olan Aslan Usoyan'ın (Ded Hasan) öldürülmesi sonrası Kalaşov'un, onun yerine geçtiği iddia edilmişti. Kalaşov, Usoyan'ın yakın arkadaşı ve ortağıydı.

PKK'YE SİLAH SATTIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

Argümenti Fakti gazetesi, İspanyol savcı Jose “Pepe” Grinda Gonzalez'in, Kalaşov’un "Rusya askeri istihbarat teşkilatının talimatıyla PKK’ye silah sağladığı" iddiasını da ortaya attığını yazdı.

WikiLeaks belgelerinde de, Kalaşov'un PKK’ye yapılan silah satışlarında rol aldığı öne sürülmüştü. Ayrıca Londra’da öldürülen eski Rus istihbarat ajanı Aleksandr Litvinenko da Kalaşov’un PKK’ya silah sattığını iddia etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri'ne ait gizli belgelerin yayınlandığı Wikileaks sitesinde yer alan bir belgede, İspanyol Başsavcı Gonzalez'in, büyükelçiliğe verdiği bilgiler yer alıyordu.Rus mafyasının İspanya'da faliyetlerini araştıran Gonzalez'in iddiasına göre, Rusya devleti, o dönem istihbarat servisine çalışan Kalaoşov aracılığıyla PKK'ye silah satmış. Savcı, silah satışının ise Boris Yelsin döneminde (10 Temmuz 1991 - 31 Aralık 1999) yapıldığı savundu.

Zahariy Kalaşov, 20 Mart 1953'te Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Cumhuriyet'inin Tiflis şehrinde doğdu. Yezidi Kürt asıllı olan Genç yaşta mafya dünyasına giren Kalaşov, kısa zamanda yükseldi ve "yasa içi hırsız" lakabını aldı.

Bir diğer Kürt kökenli mafya lideri olan "Hasan Dede" lakaplı Aslan Usoyan'la yakın arkadaş ve ortak olan Kalaşov, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya vatandaşlığına geçti. Kalaşov, 2003 yılında Gürcistan'da yaşanan hükümet değişikliğinin ardından İspanya'ya taşındı. Kalaşov, İspanya'da silah kaçakçığı ve Rus mafyasının kara para aklama işlerini yönett.

2005 yılında İspanya'da "Eşek arısı" adıyla Rus mafyasına yönelik operasyonda birçok mafya lideri ele geçirilirken Kalaşov kaçmayı başardı. Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaçan Kalaşov, 2006 yılında İnterpol aracılığıyla yapılan bir operasyonla İspanya'ya iade edildi.