Musul operasyonu yakın: ABD Irak'a 560 ek asker gönderiyor

Musul'u IŞİD'den almak için harekat hazırlığı yapan ABD'nin Irak'a yeni asker göndereceği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington, Irak'ta IŞİD'e karşı beklenen Musul operasyonu için Irak'a 560 ek asker gönderecek. Açıklama, Irak'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'dan geldi.

Irak'ın en büyük ikinci kenti olan Musul, Haziran 2014'ten bu yana IŞİD'in elinde bulunuyor. Yaz başından bu yana ise kentin örgütten geri alınması için ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun bir operasyon düzenleneceği konuşuluyor. En son, Musul'un 60 kilometre güneyinde bulunan Kayyara Hava Üssü örgüten geri alınmıştı. ABD'nin göndereceği ek askerlerin büyük kısmının bu üsse yerleştirileceği açıklandı.

Carter, Irak Başbakanı Haydar Abadi'yle görüşmesinin ardından Irak'taki Amerikan askerlerine yaptığı açıklamada, Washington'ın 560 ek asker göndereceğini açıkladı. Irak temaslarında IŞİD'e karşı harekatın yeni safhalarını görüştüğünü de anlatan Amerikalı bakan, "Musul'un çevresinin sarılıp geri alınmasını görüşüyoruz. Elbette bu bir süreç alacak. Sonrasındaysa yeniden yapılanma ve inşa süreci olacak" diye konuştu.

Irak'ta bulunan 3 bin Amerikan askerinin yaklaşık 200'ü IŞİD'le çatışan Irak askerlerine cephede danışmanlık yapıyor. Yeni gönderilen askerlerle birlikte sayı 4 bin 647'ye çıkacak.

Öte yandan, Irak'tan çekilmeyi sekiz yıl önceki seçim vaatlerinin en üst sıralarına koyan Barack Obama'nın, başkanlığının son aylarında bu ülkeye IŞİD yüzünden yeniden asker gönderiyor olması da dikkat çekici

Etiketler Irak IŞİD Musul