Beş parasız kalacak: Irak'ta ölen askerlerin aileleri yargıya gidiyor

Blair hükümetinin Irak savaşına ilişkin yalanlarının resmen ortaya çıkması sonrası, işgalde ölen askerlerin aileleri dava açmaya hazırlanıyor. Oğlunu kaybeden bir baba, 60 milyon sterlinlik serveti olan Blair için "Onun beş parasız kaldığını görmek istiyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Tony Blair hükümetinin Irak savaşına dair yalanlarını tüm ayrıntısıyla ortaya seren Chilcot Raporu'nun ardından, Irak'ta hayatını kaybeden askerlerin aileleri eski başbakanla yargı önünde hesaplaşacak. Aileler, başbakanlığı bıraktıktan sonra 60 milyon sterlinlik servet edinen Blair'i 'beş parasız' bırakmaya yeminli.

179 AİLE VAR

İngiliz gazetesi Daily Telegraph'ın haberine göre, Irak'ta hayatını kaybeden 179 İngiliz askerinden 29'unun ailesi, McCue & Partners isimli hukuk bürosuna dava için başvurdu. Büronun, Blair hakkında 'başbakanlık yetkisini kötüye kullanma' suçlamasıyla dava açmaya hazırlandığı belirtiliyor. Bir kaynak ise gazeteye, "Chilcot Raporu bize takip edeceğimiz bir dizi ipucu veriyor ve o ipuçları da onu yakalamak için güçlü bir halat oluşturuyor" dedi. Daily Telegraph, raporun açıklanmasından sonra diğer ailelerin de davaya katılmasının beklendiğini yazdı.

DAVA NEYİ İÇERECEK?

Gazeteye konuşan kaynaklar, böyle bir davanın kazanılması için Blair'in 'yetkisini aştığı' ve bu nedenle de 'öngörülebilir bir hasar verdiği' sonucuna varılması gerektiğini söyledi.

Irak savaşı için yedi yıl önce kurulan komisyon tarafından açıklanan raporda, Blair'in 2003 işgalinin yaratacağı sonuçları öngörmüş olması gerektiği tespiti yer alıyordu. Raporda, işgalden kaçınmak için barışçıl seçeneklerin tüketilmediği, Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olduğuna dair istihbaratın 'şüphe götürmeyecek derecede' net bir kesinlik içermediği ve gerekçelerin kasıtlı olarak 'abartıldığı' tespiti yapılıyordu. Irak savaşı için 'yasadışı' veya 'yalan' ifadeleri kullanılmasa da, rapor tüm dünyada Tony Blair hükümetinin 'savaş yalanlarının bir dökümü' olarak yorumlandı.

'BEŞ PARASIZ KALMASINI İSTİYORUM'

Savaşta ölen askerlerin aileleri, başbakanlığı 2007'de bıraktıktan sonra çeşitli yatırımlar, konuşmalar ve kitaplar sayesinde 60 milyon sterlinlik bir servet edinen Blair'i meteliksiz bırakmaya yeminli. Oğlu Tom'u Irak'ta kaybeden Reg Keys, "Blair, kötüye kullandığı kamu görevi üzerinden çok para kazandı. Onun beş parasız kaldığını görmek istiyorum. Bir mahkemeden diğerine taşındığını görmek istiyorum" dedi.

Oğlu Matt'i Irak'ta kaybeden Roger Bacon adlı baba da, "Kararlarının hesabını vermeli. Ondan sınırsız miltarda tazminat alabiliriz. O tazminatın, Irak'ın yeniden inşası için bir fona aktarılmasını istiyorum. Orada yaşananları telafi etmek için küçük de olsa bir katkı olur" diye konuştu.