Almanya'da ırkçı şiddet artıyor

Anayasayı Koruma Teşkilatı, 2015 yılında Almanya'da ırkçı şiddetin arttığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı, sağcı ve ırkçı saldırıların arttığını açıkladı. Irkçıların nefret söylemi ve eylemleri artarken, İslamcıların da potansiyel tehdit olduğu belirtildi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın hazırladığı rapora göre, 2015 yılında ırkçı suçlarda artış yaşandı. Başkent Berlin'de dün açıklanan rapora göre, 2015 yılında ırkçı temelli 21 bin 933 suç kaydedildi. Bu suçların 1408'i şiddet eylemlerinden oluşuyor.

Açıklanan verilere göre, ırkçı şiddet olayları bir önceki yıla göre yüzde 42.2 artış gösterdi. Yabancı düşmanlığı kaynaklı suçlar da 512'den 918'e yükseldi.

HEDEFTE MÜLTECİLER VAR 

Deutsche Welle'in haberine göre, mültecilerin kaldığı yurtlara 894 saldırı düzenlendi. Bu sayı mültecilere yönelik saldırıların 2014'e göre 5 kat arttığını ortaya koydu.

Raporda ayrıca, Almanya’ya mülteci alınmasının, ırkçı gösterilere daha fazla sempatizan çektiğine de yer veriliyor. 2015 yılında ırkçı gösterilere 95 bin 200 kişinin katıldığı belirtildi. Bu sayı da yine bir önceki yıla oranla protestolara katılanların beş kat artış gösterdiğine işaret ediyor.

Irkçı gösterilerin yaklaşık yüzde 80'inin temeli ülkeye gelen yabancıları hedef alıyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı, İslam karşıtı Pegida hareketini gözetim altında tutmadığını ancak ırkçı kesimle bağlantılı noktalar gördüğünü belirtti.

İSLAMCILARDA ŞİDDET KULLANABİLİR

Anayasayı Koruma Teşkilatı, İslamcıları da yüksek tehdit potansiyeli olarak görmeyi sürdürüyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen, Almanya'nın Paris ve Brüksel'dekine benzer saldırılara maruz kalmadığı için ‘çok şanslı' olduğunu açıklamıştı. Almanya'dan, şimdiye kadar 820 İslamcının Irak ve Suriye'ye savaşmak için gittiğini belirten teşkilat, yaklaşık üçte birinin yeniden Almanya'ya geri döndüğünü kaydetmişti.

IŞİD'e militan topladıkları belirtilen Selefilerin, sayının da 7 binden 8 bin 350'ye çıktığı belirtildi.