Türkiye-İsrail anlaşmaya vardı

Mavi Marmara sonrası gerilimli şekilde süren Türkiye-İsrail ilişkileri, temmuzdaki anlaşmayla normale dönecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mavi Marmara baskını sonrası Türkiye-İsrail arasında el altından yürütülen ilişkiler, temmuz ayında imza atılacak anlaşmayla resmi düzeyde de normale dönecek. Anlaşmayla Gazze’de inşa edilen hastaneyle ilgili prosedürler de tamamlanacak. Türkiye’nin ilaç, personel takviyesi konusunda ise İsrail sorun çıkarmayacak.

Hürriyet Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'in haberine göre, Türkiyeve İsrail arasında ‘normalleşme’ süreci 26 Haziran günü ilk somut meyvesini verecek. Taraflar, anlaştıklarını açıklayacak. İki ülke dışişleri bakanlıklarının müsteşarları tarafından temmuz ayında imzalanması planlanan anlaşmayla da süreç başlayacak.Anlaşmaya göre Gazze’de hastaneden sonra, enerji santralı ve su arıtma tesisi de yapılacak.

30 Mayıs 2010 günü, İsrail donanması tarafından Mavi Marmara gemisine yapılan operasyonda 9 kişi yaşamını yitirmişti. Türkiye ile İsrail arasında bu olay nedeniyle yaşanan gerilimin aşılması için de son iki yılda yoğun bir diplomatik trafik sürüyordu. Taraflar nihayet son aşamaya geldi ve ‘anlaşma deklarasyonu’ toplantısı için gün belirledi.

SİNİRLİOĞLU TAMAMLAYACAK

Görüşmelerde Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, bu hafta sonu İsrailli muhatabı Benyamin Netanyahu’nun Türkiye ile ilişkilerden sorumlu danışmanı Joseph Ciechanover ile bir araya gelecek.

BÜYÜKELÇİLER ATANACAK ORTAK YATIRIM YAPILACAK

İçerik konusunda anlaşma sağlanınca takvim de netleşti. Haziran sonu ve temmuzda şu gelişmeler yaşanacak:

- Sinirlioğlu ve Ciechanover başkanlığındaki heyetler bir araya gelecek ve anlaşma sağlandığını bütün dünyaya deklare edecek.

- Anlaşma metinleri hazırlanacak ve temmuz ayında bir araya gelecek iki ülke dışişleri müsteşarları tarafından imzalanacak.

- Karşılıklı olarak büyükelçiler atanacak ve diplomatik ilişkiler normale dönecek.

- Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşma sorunsuz uygulanırsa uluslararası kuruluşlardaki karşılıklı çekinceler kaldırılacak, ortak tatbikatlar yeniden yapılacak, ortak enerji ve savunma yatırımlarının önü açılacak.

Haberin geniş hali için tıklayın