İsrailli bakan: Erdoğan'la ABD'de, çok iyi bir atmosferde görüştük

10 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskınından altı yıl sonra, Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme sinyalleri hız kazandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'le özel bir görüşme yaptığı ve iki ülkenin 26 Haziran'da uzlaşma ilan edeceği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'le özel bir görüşme yaptığı iddiası doğrulandı. İsrailli bakan, görüşmeyi Reuters'a doğrulayarak “Çok iyi bir atmosferde geçti” dedi. Haaretz gazetesi ise iki ülkenin 26 Haziran'da 'son kez buluşup' uzlaşma ilan edeceğini öne sürdü.

Reuters'ın haberine göre, Erdoğan İsrailli bakanla mart ayında Nükleer Güvenlik Zirvesi için gittiği Washington'da görüştü. Bu, altı yıl önceki Mavi Marmara saldırısı sonrasında ilişkilerin çökmesinin ardından iki ülke arasında yapılan en üst düzey görüşmeydi.

TÜRKİYELİ YETKİLİ: HABERİMİZ YOK

Steinitz görüşmeyi Reuters'a Kudüs'teki ofisinden doğrularken, “Çok iyi bir atmosferde geçti. Bundan daha fazlasını söylemek istemiyorum. Türkiye'yle diplomatik ilişkilerin yeniden düzelmesini en çok destekleyenlerden biriyim” dedi. Üst düzey bir Türkiyeli yetkiliyse, böyle bir görüşmeden haberinin olmadığını ve 'bir cumhurbaşkanının bir bakanla görüşmesinin normal protokol teamüllerinin dışında olacağını' söyledi.

RUSYA'YA KARŞI DOĞALGAZ HAMLESİ Mİ?

Reuters, 20-30 dakika süren görüşmede Suriye'deki savaşın, İran'ın Suriye'deki varlığının, terörün ve doğalgazın ele alındığı bilgisini geçti.  İngiliz haber ajansı, Kıbrıs ve İsrail doğalgazının iki ülke arasında yeniden yakınlaşmanın en önemli etkenlerinden biri olduğu yorumunu yaptı. Ajans, “İsrail' bu doğalgazı kullanmak için muhtemelen Türkiye'nin işbirliğine ihtiyaç duyacaktır” ifadesini kullandı. Reuters'a göre, İsrail'le böyle bir ortaklık, Türkiye'nin ilişkilerin gergin olduğu Rus gazına bağlılığını da azaltacak.

'CENEVRE VE LONDRA'DA DA GÖRÜŞME YAPILDI'

Ajansa göre, Washington görüşmesinden sonra Türkiye'yle İsrail'den üst düzey yetkililer Cenevre ve Londra'da biraraya geldi. Reuters görüşmelerin Türkiye'deki Hamas temsilcileri ve İsrail'in Gazze ablukası nedeniyle zaman zaman sekteye uğradığını belirtti. Steinitz ise “Zorlukların ya da farklılıkların yüzde 80 ila 90'ını aştık. Şimdi her iki tarafın da sergileyeceği bir miktar iyi niyet ve esneklikle, geriye kalan konuları sonuca ulaştırabiliriz. İlişkileri normalleştirmeye son derece yakın olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

HAARETZ: 'SON BULUŞMA' 26 HAZİRAN'DA

Öte yandan, İsrail gazetesi Haaretz de 26 Haziran'da bir uzlaşma beklendiğini yazdı. Haaretz'e konuşan üst düzey bir İsrail Dışişleri yetkilisi, iki ülke temsilcilerinin 26 Haziran'da bir Avrupa başkentinde 'muhtemelen son kez' bir araya gelerek uzlaşmaya varacaklarını açıkladı.

HAMAS İSTANBUL'DA KALACAK MI?

Yetkili, iki ülke arasındaki görüşmelerde üzerinde henüz uzlaşmaya varılamayan tek konunun, Hamas'ın İstanbul'daki askeri temsilciliğinin kapatılması olduğunu belirterek, bu konunun da önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda çözüme bağlanmasının çok yüksek bir olasılık olduğunu bildirdi.

'DAVUTOĞLU İSTİFA EDİNCE GECİKTİ'

Aynı yetkili, nihai anlaşmanın geçen mayısta tamamlanmasının beklendiğini, ancak Davutoğlu'nun istifa etmesi nedeniyle son görüşmenin haziran ayına sarktığını kaydetti.