AB yanlısı İngiliz vekilin katili neo-Nazi çıktı

İngiltere'de Avrupa Birliği yanlısı milletvekili Jo Cox'u önce vurup sonra defalarca bıçaklayarak öldüren kişinin hem ABD hem de Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki neo-Nazilerle bağlantılı olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

AB üyeliğini referanduma götürmeye hazırlanan İngiltere üyelik yanlısı milletvekili Jo Cox'un öldürülmesinin şokunu yaşarken, katil zanlısının bir neo-Nazi olduğu ortaya çıktı. Cinayet suçlamasıyla tutuklanan Thomas Mair'in, ABD'de 'beyaz ırkın üstünlüğü'nü ve Yahudilerin yok edilmesini savunan 'Ulusal İttifak' adlı örgütlenmenin destekçisi olduğu öne sürüldü.

NAZİLERİN EL KİTABINI DA ALMIŞ

ABD'de nefret söylemi karşıtı kampanyalar yürüten Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi adlı kuruluşun açıklamasına göre, Mair 'Ulusal İttifak'ın yayınlarına 620 dolar harcamış. Katil zanlısının satın aldığı kitaplar arasında evde silah ve patlayıcı yapımını anlatan bir dizi kılavuz bulunuyor. Mair, Almanya'da Nazi Partisi üyelerine 1942'de dağıtılan Ich Kampfe adlı el kitabını da satın almış.

ingiltere- saldiri- fatura

Mair'in, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ırkçı apartheid rejimini destekleyen White Rhino Club'ın yayımladığı bir dergiye de abone olduğu öne sürüldü. White Rhino Club, söz konusu derginin editoryal çizgisini 'çok kültürlü toplumlara ve yayılmacı İslam'a karşı' olarak tanımlıyor.

Cinayetin görgü tanıkları, Mair'in İşçi Partili vekile saldırmadan önce İngiltere'nin aşırı sağcı partisi 'Britain First'ün (Önce İngiltere) adını bağırdığını anlatmıştı. Britain First ise saldırıyla ilgileri olmadığını savunup "Böyle bir davranışı hiçbir zaman cesaretlendirmeyiz" açıklaması yaptı.