Yerli liderine suikast için 22 bin dolar

Honduraslı yerli lideri Berta Caceres'i öldüren zanlılara, suikast için 22 bin dolar verildiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Evinde uğradığı suikastte yaşamı yitiren Honduraslı yerli lideri Berta Caceres'i öldürmeleri için katillere, 22 bin dolar ödeme yapıldığı öne sürüldü. Evrensel gazetesinin 11 Mayıs'ta teleSUR'dan aktardığı habere göre, zanlılarından biri cinayeti itiraf etti. Aynı zanlı cinayet için para teklif edildiğini de söyledi. Ancak itirafta bulunan zanlının kim olduğu açıklanmadı.

Caceres suikastinin zanlıları arasında emekli asker Mariano Diaz Chavez, emekli Yüzbaşı  Edilson Duarte ve Honduras'ta hidroelektrik santrali (HES) inşa eden Desarrollos şirketinin yöneticisi Sergio Rodriguez yer alıyor.

Honduras Yerli Hakları Konseyi (COPINH) kurucularından olan Berta Caceres, aynı zamanda önemli bir çevre aktivistiydi. Caceres, yürüttüğü kampanyalarla yerli toprakları üzerinde yapımı planlanan HES projesini durdurulmasını sağlamıştı.

Caceres'in mücadelesi dünya çapında ses getirdi ve ödüllere layık görüldü. Fakat bu mücadele tehditleri de üzerine çekti.

YERLİ TOPRAKLARINDA HES TEHDİDİ

Lenca yerlisi olan Berta Caceres, sadece yerli hakları için mücadele etmedi. Aynı zamanda yerli topraklarındaki çevre tahribatına da karşı durdu. Yasadışı ağaç kesimlerinden, Lenca topraklarına yapılan ABD üssüne birçok projeye karşı mücadele verdi.

Lencalar tarafından kutsal sayılan  Gualcarque Nehri'ne HES yapılmak istenmesi yeni bir direnişin fitilini ateşledi. Honduraslı Desarrollos ile Çinli Sinohydro firması, projeyi yapmayı planlıyordu. Bu bilgilere ulaşan Caceres, aynı zamanda şirketin arkasında Dünya Bankası desteği olduğunu da ortaya çıkardı.

Yapılacak olan baraj sadece çevreyi değil aynı zamanda yerlilerin geleneksel yaşam tarzını da tendit ediyordu. Bölgede yaşayanların düşüncelerine başvurulmadığı için proje, uluslararası hukuka aykırıydı. Projenin durdurulması için sürekli halk toplantıları düzenlendi. Nihayetinde proje Amerikalararası İnsan Hakları Komisyonu'na götürüldü.

2013 yılında Sinohydro firması ve Dünya Bankası'nın projeden çekilmesi üzerine Honduraslı firma çalışmalara tek başına devam etti.

“YAŞAMAK İSTİYORUM”

COPINH öncülüğünde Lenca topraklarında faaliyet yürüten bütün firmalara karşı protestolar düzenlendi. Fakat protestocular güvenlik güçlerinin saldırılarına ve şirketlerin tehditlerine maruz kaldı. Protestoların birinde askerlerin ateş açması sonucu bir COPINH üyesi öldü, üç üyesi de yaralandı. Ayrıca 2014 yılında da iki ayrı saldırıda iki COPINH üyesi daha öldürüldü.

Ölüm, kaçırılma, ortadan kaybedilme, kızının kaçırılması, cinsel saldırı gibi birçok tehdide maruz kalan Caceres'i tehdit edenler arasında, Honduraslı Desarrollos ve Kanadalı Blue Energy şirketlerinin olduğu ortaya çıktı.

Caceres'e yönelik tehditlerin artması üzerine, Amerikalararası İnsan Hakları Komisyonu, Honduras hükümetinin Caceres'i koruması yönünde karar verdi. Buna rağmen Caceres, 3 Mart 2016'da öldürüldü.

Berta Caceres öldürüleceğini biliyordu ama mücadeleden vazgeçmedi. Birgün gazetesinden Mustafa Erdemol, Caceres'in tehditler ile ilgili sözlerini şu şekilde aktarıdı:

“Ben çok zayıf ve korumasızım. İstiyorlarsa beni kolayca öldürürler. Yaşamak istiyorum. Çünkü yapacağım çok şey var bu dünya için. Topraklarımız uğruna mücadeleden asla vazgeçmeyeceğim. Benim için onurlu yaşam budur. Mücadelemiz hem meşru hem de yasal.”