Türkiye OECD üyeleri içinde ‘yolsuzlukta’ ikinci

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Türkiye'nin Meksika'nın ardından en çok yolsuzluk görülen ikinci OECD ülkesi konumuna yükseldiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International -TI) Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre, Türkiye, OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) içinde en çok yolsuzluk görülen ikinci ülke konumuna yükseldi.Diken'in New York merkezli dijital ekonomi platformu Business Insider’dan aktardığına göre TI, bu yıl yayınladığı raporda herhangi bir ülkede ne kadar yolsuzluk yapıldığını belirlemenin kesin bir yolu olmadığını vurgularken bunun da yolsuzluğun kamudan gizlenmesinden kaynaklandığını belirtti. Örgüt buna rağmen elde edebildiği verilerle 168 ülkeyi kapsayan bir sıralamanın de yer aldığı yolsuzluk raporu hazırladı.Raporda ülkelere 100 puan üzerinden yolsuzluk notu verildi. Buna göre 42 puan alan Türkiye, OECD üyeleri içinde yolsuzluğun en çok görüldüğü ikinci ülke oldu. Türkiye Avrupa ülkeleri arasındaysa ilk sıraya oturdu.17-25 ARALIK'IN ETKİSİÖrgüt, Türkiye'nin yolsuzluk sıralamasındaki hızlı yükselişinde 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının etkisinin olduğunu belirtti. Bu perasyonların kamu kaynaklı Halkbank’ın yanı sıra, önemli işadamı ve politikacıları da kapsadığını anlatan örgüt, iddiaların ise rüşvet, dolandırıcılık, kaçakçılık ve kara para aklama olduğunu anımsattı.Sıralamaya göre yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkeler çoğunlukla Afrika ve Ortadoğu’da yer alıyor. Somali ve Kuzey Kore sekizer puanla bu sene dünya listesinin zirvesinde yer aldı. Onları Afganistan ve Sudan izledi. Yolsuzluk sıralamasında en alt sırada 91 puan gibi yüksek bir notla Danimarka yer aldı.

Finlandiya, İşveç, Yeni Zelanda, Hollanda, Norveç ve İsviçre listenin en ‘temiz’ diğer üyeleri.

Dünyanın en zengin ve sanayileşmiş ekonomilerinin üye olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri içinde yolsuzluğun en çok görüldüğü ülkeler şöyle sıralandı:

1.Meksika (35 puan)

2. Türkiye (42 puan)

3.İtalya (44 puan)

4.Yunanistan (46 puan)

5.Slovakya (51 puan)

6.Macaristan (51 puan)

7.Güney Kore (56 puan)

8.Çek Cumhuriyeti (56 puan)

9.İspanya (58 puan)

10.Slovenya (60 puan)

11.İsrail (61 puan)

12.Polonya (62 puan)

13.Portekiz (63 puan)

14.Fransa (70 puan)

15.Estonya (70 puan)

16.Şili (70 puan)

17.Japonya (70 puan)

18.İrlanda (75 puan)