Fransızlar neden sokağa döküldü?

Fransa'da hükümetin hazırladığı yeni çalışma yasası neler getiriyor? İşte 5 maddede bu sorunun yanıtı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da çalışanlar ve gençler günlerdir hükümetin hazırladığı yeni çalışma yasasını protesto etmek için sokağa dökülüyor. Nükleer santrallerden, basına bir çok iş kolunda birbiri ardına grev ya da iş yavaşlatma eylemleri gerçekleştiriliyor. Peki Fransızları ayağa kaldıran yeni düzenleme neler getiriyor. Deutsche Welle, tepkilere neden olan düzenlemeyi 5 maddede özetledi:

Şirketler düzeyinde daha fazla karar hakkı: Düzenleme, şirket yönetimlerinin İşyeri İşçi Temsilciliği ile pazarlık alanını genişletiyor. Başta çalışma süreleri olmak üzere şirket bazında yapılan anlaşmalar tüm sektör için imzalanan toplu sözleşmelerden öncelikli olabilecek. Hükümet, şirketlerin bu şekilde koşullara daha iyi adapte olabileceğini savunuyor. Tasarıya karşı çıkanlar ise bu uygulamanın ücretler açısından 'sosyal damping' anlamına geldiğini savunuyor.

Çalışma süresi: Fransız solunun ısrarla sahip çıktığı haftada 35 saatlik çalışma süresine dokunulmuyor. Ancak işverenin çalışma süresinde esneklik yapması kolaylaştırılıyor. Düzenlemeye göre mesai saatlerine yapılacak ödeme miktarını, toplu sözleşmelerden bağımsız olarak her şirket kendi bünyesinde bağımsız olarak belirleyebilecek.

Ekonomik gerekçelerle işten çıkarma: Düzenleme şirketlerin hangi koşullarda çalışanların işine son verebileceğine dair yeni kurallar getiriyor. Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak belli bir zaman diliminde siparişlerin ya da cironun azalması işten çıkarma gerekçesi sayılabilecek. Düzenlemeyi eleştirenler bu uygulamanın işten çıkarmaları kolaylaştıracağını savunuyor.

"Gençlik garantisi"nin kapsamı genişletiliyor: Düzenleme kabul edilirse, işsiz, çıraklık ya da staj yeri bulamamış, üniversiteye giremeyen gençler 2017'den itibaren destek talep etme hakkına sahip olacak. Bu yardım şimdiye kadar yaygın şekilde sunulmuyordu.

Kapatabilme hakkı: Düzenlemeyle iş yasasına "kapatabilme hakkı" adı verilen yeni bir prensip ekleniyor. Buna göre personel çalışmadığı süre boyunca ya da boş zamanında işle ilgili e-posta yazışmalarını takip etmek zorunda değil. Prensibin uygulama koşulları ya işveren tarafından belirlenecek ya da İşyeri İşçi Temsilciliği ile müzakere edilerek netleştirilecek.