Korona virüsü belirtileri beş gün sonra ortaya çıkıyor

Avustralya Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Brendan Murphy, Avustralya’da önerilen 14 günlük karantina süresinin yeniden gözden geçirildiğini, fakat şu anda herhangi bir değişiklik planlanmadığını söylüyor. Murphy, “Kuluçka dönemine ilişkin veriler ortaya çıktıkça, belirtiler çoğunlukla beş ila yedi günlük dönemde açığa çıkar gibi görünürken, 14 günlük sürede bir hata payı var görünüyor” diyor.

Google Haberlere Abone ol

Melissa Cunningham

Avustralya Kamu Sağlığı İdaresi Başkanlığı, korona virüsü semptomlarının enfeksiyondan yaklaşık beş gün sonra ortaya çıktığına ilişkin yeni bilimsel kanıtlar bulunmasının ardından, yakında, Avustralya’da 14 gün uygulanan karantina süresini azaltmayı gözden geçirecek.

ORTALAMA KULUÇKA SÜRESİ 5.1 GÜN

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde dünya çapında bilinen vakalar üzerinde yapılan en geniş kapsamlı çalışma, -yüksek ateş, öksürük ve nefes alma zorluğu da dahil olmak üzere- semptomların ortaya çıkmasından önceki medyan virüs kuluçka döneminin, 2003’te yaşanan SARS salgınının kuluçka döneminden farklı biçimde, yaklaşık 5.1 gün olduğunu ortaya çıkardı.

Çalışmanın kıdemli yazarı olan Doçent Justin Lessler, Çin ve diğer ülkelerde 24 Şubat'tan önce tespit edilen 181 vaka üzerinde yapılan incelemelere dayanarak, 14 günlük karantina süresinin biraz abartılı bir yaklaşım olduğunu ifade ediyor.

‘Annals of Internal Medicine’ adlı dergide yayınlanan çalışmada, araştırmacılar ve Covid-19 semptomları gösteren hastaların yaklaşık yüzde 97’si, belirtileri 11.5 gün içinde gösterdi. Yalnızca küçük bir azınlıktaysa belirtiler yaklaşık iki hafta sonra ortaya çıktı.

1O BİN KİŞİDEN 101’İ BELİRTİ GÖSTERİYOR

Çalışmada, 14 günlük karantinaya alınan her 10 bin kişiden, yalnızca yaklaşık 101 kişinin karantinadan çıktıktan sonra belirtiler göstereceği ifade ediliyor. Avustralya Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Brendan Murphy, Avustralya’da önerilen 14 günlük karantina süresinin yeniden gözden geçirildiğini, fakat şu anda herhangi bir değişiklik planlanmadığını söylüyor.

“Kuluçka dönemine ilişkin veriler ortaya çıktıkça, belirtiler çoğunlukla beş ila yedi günlük dönemde açığa çıkar gibi görünürken, 14 günlük sürede bir hata payı var gibi görünüyor.”

“Kuluçka dönemi ya da karantina süresinde bir azaltma düşünebilirsek, bu bize önemli ölçüde yardımcı olabilir.”

Elde edilen bulgular, insanların hastalık belirtileri göstermeden önce ne oranda bulaştırıcı olduklarını ortaya çıkaramadı; fakat ilk kanıtlar, insanların kendilerini hasta hissetmeye başlamadan önce kısa bir tehlike dönemi yaşadıklarını gösteriyor.

HAVAALANI KONTROLLERİ ETKİLİ OLMAYABİLİR

Araştırmacılar, yüksek ateş kontrolleri de dahil olmak üzere, havaalanlarında yapılan virüs belirtisi taramalarının, yakın zamanda hastalığa yakalanmış çoğu kişiyi ıskalayabileceğine dair uyarıda bulunuyorlar.

Doçent Lessler, “Eğer birisi kuluçka dönemindeyse, bu zaten enfekte olmuş (hastalığa yakalanmış/ç.n.) bir kişinin ülkeye giriş yapabileceği ve semptom bazlı gözetim aracılığıyla tespit edilemeyeceği bir zayıf nokta yaratır” diyor.

Yeni çalışma, Avustralya Tabipler Birliği’nin Victoria Eyaleti Başkanı Julian Rait’in, halk sağlığı acil durum sürecinin ön cephesinde yer alan hastane doktorlarına ve pratisyen hekimlere, kendileri üzerinde bir koronavirüs testi gerçekleştirmeleri çağrısı yapmasının ve test sonuçlarını hızlı bir şekilde izleyebilmek için kendi klinik görüşlerini sunmalarını talep etmesinin ardından gerçekleştirildi.

Doçent Rait, “Virüse maruz kaldıklarını düşündükleri zaman bir test talep etmeleri halinde, doktorların buna ulaşabilmeleri gerekir” diyor.

“Bir doktorun herhangi bir kişisel endişesi olduğu durumda, (salgınla mücadelede/ç.n.) ön saflardaki işgücünü korumak için 24 saat içerisinde bu sonuçlara ulaşmaya öncelik verilmesi gerekir.”

Yazının aslı The Sydney Morning Herald sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)