Üçüncü Dünya: Kolombiya'da ELN her zamankinden daha güçlü

FARC'ın silah bırakması ve Venezuela'nın güç kaybetmesi ile beraber Kolombiya'da geçmişe göre elini güçlendiren ELN... Hindistan'da devlet demiryollarının özelleştirmesine karşı protesto gösterisi düzenleyen işçiler... Afrika Uluslar Kupası'nda kupayı almaya yakın olan Cezayir'de toplumsal kargaşa... Ekvador'da IMF'ye karşı 5 günlük ulusal grev... Hepsi Üçüncü Dünya'da...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da Marksist silahlı hareket ELN'nin (Ulusal Kurtuluş Ordusu) yayınladığı kutlama videosu, ülke sağının gündemine oturdu. Barış müzakereleri dilediği gibi işlemeyen ELN'nin 55'inci kuruluş yıldönümlerinde yayınladığı bir video, içinde kutlamalara katılan çocukların da olduğu gerekçe gösterilerek, ülkenin sağ siyasetçileri ve gazetelerince 'çocuk istismarı' olarak değerlendirilerek yoğun olarak eleştirildi. ELN gerillaların yoksul çocuklar için hazırladığı etkinliklerin yer aldığı videonun bu kadar gündem olması boşuna değil, çünkü örgüt tarihindeki belki de en parlak günlerini geçiriyor.

Daha önce Kolombiya yönetimiyle masaya oturan ELN kurmayları, barış talebinin kendileri için güncelliğini koruduğunu belirtiyor. Bununla birlikte Venezuela konusunda ABD'den yana aldığı radikal tavırla bilinen Kolombiya, ELN'nin sınırdaki faaliyetlerinden şikayetçi. Geçtiğimiz hafta örgütün kendi barış heyetiyle yaptığı röportajda Venezuela ile ilişkilere değinildi. Barış görüşmelerini canlandırmak için Küba'da bekleyen kimi ELN kurmayları, 40 yıldır sınırda olduklarını belirtirken Kolombiya'nın ABD ordusuyla sınırda kurduğu ilişkilere dikkat çekildi.

.

Washington Post'da geçtiğimiz hafta yer alan bir makalede  ELN'nin son dönemde kazandığı gücün altı çizildi. Silahlı hareketin bugün, geçmişe oranla çok daha fazla savaşçı, mali gelir, silah ve nüfuz alanına sahip olduğu görüşünü savunan makalenin yazarı, bu gelişmeleri iki ana nedene bağlıyor: FARC'ın silah bırakmasıyla ortaya çıkan boşluk ve Venezuela'nın güç kaybetmesi.

.

Yazar ABD'nin Latin Amerika politikasıyla orantılı olarak, 2 bin 500 üyesiyle ELN'nin Kolombiya'daki 'en büyük terörist grup' olduğu görüşünde. Kolombiya ve ABD, bölgede ELN'nin varlığını özellikle Venezuela özelinde kendi açılarından oldukça 'tehlikeli' görüyor. Yazarın 'terörist' olarak gördüğü ELN'nin güçlenişi hakkında söyledikleri dikkate değer. Venezuela gündemi alevlendikten sonra ELN'nin yeniden sıkça konuşulmaya başlaması ayrıca göze çarpıyor. FARC'ın silahsızlanması ile ABD'nin Latin Amerika'daki en güçlü müttefiklerinden Kolombiya'nın Venezuela gündemi üzerine yaptığı hamleler de geçmişe oranla daha radikalleşmişti.

.

Aşağıdaki iki haritada ELN'nin 2012 ve 2018 yıllarında Kolombiya'daki nüfuz alanları gösteriliyor. Hareketin kısa sürede genişlediği ve farklı bölgelere yayıldığı göze çarpıyor.

ELN – 2012(solda) ve ELN - 2018.

HİNDİSTAN: DEMİRYOLLARINI ÖZELLEŞTİRME HAMLESİ İŞÇİLERCE PROTESTO EDİLDİ

Hindistan'da devlet demiryollarının özelleştirmesine karşı işçiler Yeni Delhi'de protesto gösterisi düzenledi. Ülkenin Başbakanı Narendra Modi hükümeti, devlete ait demiryollarını, '100 günlük hareket planı' kapsamında özel şirketlere devretmek istiyor. Tüm Hindistan İşçi Sendikaları Merkez Konseyi (AICCTU) ve Hindistan Demiryolu Çalışanları Federasyonu (IREF) adıyla yapılan eylemde, halkın aleyhinde alınan kararlara karşı işçilerin savaşmaya devam edecekleri vurgulandı.

ETV Bharat'da yer alan habere göre, Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman 'hızlı kalkınma' iddiasıyla devlete ait demiryollarının yavaşça özelleştirilmesi önerisinde bulundu. Önerinin uygulamaya alınıp alınmayacağı henüz kesinlik kazanmamış olsa da dünyada en çok demiryolu kullanan ülkelerden biri olan Hindistan'da devlet çalışanları tedirgin.

CEZAYİR: TOPLUMSAL BELİRSİZLİĞİN GÖLGESİNDE KUPA FİNALİ 

Kuzey Afrika ülkesi Cezayir, Afrika Uluslar Kupası'nda kupayı kaldırmaya çok yakın. Yarı finalde Nijerya'yı 2-1 yenerek Mısır'ın başkenti Kahire'de Senegal ile karşılaşacak olan Cezayir'in başarısı ülkede coşkuyla karşılandı. Son dakikalarda gelen golle takımlarının, adını finale yazdırmasına sevinen taraftarların evlerden çıkış anı sosyal medyada yayıldı. Diğer taraftan Cezayirlileri ilgilendiren tek gündem futbol değil...

Ülkede son olarak Meclis Başkanı Muaz Buşarib istifa etmişti. Protestoların kavurduğu Cezayir'in içinde bulunduğu kargaşadan nasıl çıkacağı henüz öngörülemezken, Rfi'de yer alan habere göre, göstericiler cuma günü oynanacak final maçı hakkında 'önce yürüyüş, sonra maç' yorumunda bulundu.

EKVADOR: IMF'YE KARŞI ULUSAL GREV 

Latin Amerika ülkesi Ekvador'da köylüler hükümetin tarım politikalarındaki neoliberal hamlelere karşı 5 gün sürecek grevlerine başladı. Ülkenin Başkanı Lenin Moreno, Venezuela'daki sağcı muhalefeti ülkenin meşru temsilcisi olarak gördüğünü açıklamıştı. Moreno'nun bu beklenmedik hareketi, ABD'nin Ekvador'un borçlarını yeniden düzenleyeceğine bağlayan iddialar uzun bir süre gündemdeydi. Ülkenin sadece uluslararası ilişkiler alanında değil; aynı zamanda IMF ve özelleştirmede uyguladığı nispeten yeni politikalar, özellikle yoksul kesimlerce tepki topluyor.

Grevi duyuran kuruluşlardan Ulusal Köylü Hareketi başkanı Richard Intriago, köylüleri, yerlileri, Afro halkları, sağlık emekçilerini ve elektrik işçilerini IMF'nin müdahalesine karşı mücadeleye çağırdı. Öte yandan Ulusal Köylü Hareketi'nin ulusal grevi maskelerle duyurması tartışma yarattı. İçişleri Bakanı Maria Paula Ramo, Twitter'dan yaptığı paylaşımda toplumsal protestoların meşru olmasına karşın neden maskelere ihtiyaç duyulduğunu ve hareketin bununla ne hedeflediğini sordu. Hareketin şiddet çağrısı yaptığı iddiasına Intriago yine Twitter'dan yanıt verdi, gerçek şiddetin 'görünür yüzlü' işçileri, çiftçileri sömüren hükümet tarafından yapıldığını söyledi.