DTÖ üyesi ülkeler Covid aşılarının patentinden geçici olarak vazgeçti

Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) üye 164 ülke, Covid aşılarına eşit erişim için aşıların patent haklarından geçici bir süreliğine vazgeçilmesinde uzlaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) Cenevre'de yapılan 12'nci Bakanlar Konferansı'nda 164 üye ülkenin temsilcileri Covid aşılarının patentinin "geçici" olarak kaldırılması konusunda uzlaştı. Pandeminin en ağır etkilerinin görüldüğü geçen aylarda aşı patentinin kaldırılması için yoksul ülkelerden yapılan çağrılara kulak vermeyen DTÖ, gecikmiş bir karar almakla eleştiriliyor.

Buna göre, daha fazla ülkenin Covid-19 aşısı üretebilmesi için aşı patentlerinin geçici bir süreliğine kaldırılmasını kabul etti. Konferansta zararlı balıkçılık sübvansiyonlarının azaltılması konusunda da anlaşma sağlandı. Bu uzlaşma ile aşırı balık avcılığının önüne geçilmesi amaçlanıyor. DTÖ, Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan alımların ihracat kısıtlamaları ile engellenmemesi konusunda da uzlaştı.

DTÖ BAŞKANINA TEPKİ

Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala, yaptığı konuşmada "DTÖ zamanımızın zorluklarına tepki verebilecek durumda olduğunu gösterdi" dedi. Okonjo-Iweala'nın konuşması ise konferansta sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin tepkisiyle karşılandı.

Public Citizen kuruluşundan Melinda St. Louis, "DTÖ üyelerinin sendeleyen bir kurumu kurtarmaya çalışması ve ahlaksız kurumsal kârları hayat kurtarmaktan daha öncelikli hale getirmesi utanç verici" diye konuştu.

12 Haziran'da başlayan konferans 22 Haziran'da sona erecek. (DIŞ HABERLER)