DSÖ: Somali'de kuraklık sebebiyle bir yılda 43 bin kişi hayatını kaybetti

Dünya Sağlık Örgütü ve Somali Sağlık Bakanlığı'nın birlikte hazırladığı rapor, 2022 yılında yarısı çocuk olmak üzere yaklaşık 43 bin kişinin kuraklık nedeniyle ölmüş olabileceğini ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Somali Sağlık Bakanlığı, Doğu Afrika ülkesi Somali'de yaşanan kuraklık hakkında bir rapor hazırladı. Rapor, 2022'de kuraklığın yol açtığı açlık ve sağlık sorunlarından ötürü yaklaşık 43 bin kişinin yaşamını yitirmiş olabileceğini gösterdi.

US News haber sitesinin aktardığına göre, Somali'de hayatını kaybedenlerin yarısının 5 yaş altı çocuklar olduğunu ortaya koyan rapor, ülkedeki kuraklığın sebep olduğu can kaybına ilişkin yayınlanan ilk resmi rapor olma özelliği taşıyor.

'2023'ÜN İLK 6 AYINDA EN AZ 18 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİREBİLİR'

DSÖ ve Somali Sağlık Bakanlığı'nın raporunda, 'Etiyopya ve Kenya ile birlikte beş dönemdir yağmur mevsiminde yağış alamayan Somali'deki kuraklık krizinin bitmekten uzak olduğu ve durumun 2017-2018 kuraklığından daha kötü olduğu' bilgisi paylaşıldı. Bu yıl 'durumun daha kötü olabileceğine' işaret eden rapor, kuraklık nedeniyle Somali'de 2023 yılının ilk yarısında en az 18 bin kişinin hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini kaydetti. 

Birleşmiş Milletler (BM) 2023 yılının başında bir açıklama yaparak 'Somali için resmi bir kıtlık ilanı yapılmasının öngörülmediğini, fakat 6 milyondan fazla kişinin açlık ile karşı karşıya olduğu ülkedeki durumun 'son derece kritik' olduğunu aktarmıştı. İnsani yardım ve iklim yetkilileri de mevcut eğilimlerin Somali'de 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 2011 kıtlığında olduğundan daha kötü olduğu uyarısında bulunmuştu.

BM, kuraklık sebebiyle milyonlarca çiftlik hayvanının hayatını kaybettiği Somali'de 3,8 milyon kişinin yerinden edildiğini tahmin ediyor. Şubat 2023'te yayınlanan bir gıda güvenliği araştırması ise yaklaşık 500 bin çocuğun bu sene 'şiddetli yetersiz beslenme' yaşayacağı tahminini paylaştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler somali kuraklık afrika