DSÖ ekibi Wuhan'da: İki hafta karantinada kalacaklar

Dünya Sağlık Örgütü'nün korona virüsünün kökenlerini inceleyecek ekibine Çin'e giriş izni verildi. Ekip, salgının ilk patlak verdiği yer olan Wuhan'a uluslararası yolcular için oluşturulan plastik karantina tünelinden geçerek girdi. Ekip, incelemelerine başlamadan önce iki hafta karantinada kalacak. Öte yandan,

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının kökenlerini üzerine Çin'de araştırma yapacak olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibine nihayet izin verildi. DSÖ'nün öncülük ettiği bir grup bilim insanı, salgının ilk patlak verdiği Wuhan’a bu sabah ulaştı. Ekibin Singapur üzerinden gittikleri Wuhan Havalimanı’na iniş görüntüleri dünya çapında canlı olarak yayınlandı.

KARANTİNA TÜNELİNDEN GEÇTİLER

DSÖ ekibi incelemelerine başlamadan önce, Çin'in salgın uygulamaları çerçevesinde iki hafta karantinada tutulmaları bekleniyor. Bilim insanları havalimanı terminalinden de uluslararası yolcular için oluşturulan plastik karantina tünelinden geçerek çıktı. Ekip, koruyucu giysiler içindeki korumalar tarafından bir otobüse bindirilerek kalacakları karantina merkezine götürüldü. Bu sırada bazı bilim insanları medyaya el sallarken görüntülendi.

WSJ: COVID POZİTİF ÇIKAN İKİ KİŞİYE WUHAN İZNİ VERİLMEDİ

Wall Street Journal gazetesi ise ekipte yer alan iki bilim insanının Covid-19 pozitif çıktıklarını ve bu nedenle  Çin'e giriş izni alamadıklarını yazdı. Habere göre bu iki kişinin testlerinin pozitif çıkması sonrası Wuhan uçağına binmelerine izin verilmedi. Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian ise ilgili soruyu "Salgın kontrol önlemleri sıkı bir biçimde uygulanacaktır" diye yanıtladı.

DSÖ'den yapılan açıklamadaysa, iki bilim insanının antikor testlerinin pozitif çıkması nedeniyle Singapur'da kaldığı teyit edildi. DSÖ, ekipteki tüm isimlerin seyahatlerinden önce birden fazla PCR ve antikor testi yaptırdığını ancak iki kişinin Singapur'da yaptırdığı antikor testlerinin pozitif çıktığı belirtildi. DSÖ, bu iki bilim insanının Singapur'da testlerinin tamamlanmasını beklediğini duyurdu. 

DSÖ'NÜN EN ÜST DÜZEY UZMANI EKİP BAŞKANI

13 kişilik ekibin başında, DSÖ'nün hayvanlardan başka türlere de geçen hastalıklar konusundaki en üst düzey uzmanı olan Peter Ben Embarek bulunuyor. Embarek, temmuz ayında da Çin'de inceleme yapmıştı.

KİMLERLE GÖRÜŞECEKLER?

DSÖ'den yapılan açıklamaya göre, bilim insanları karantina süresini tamamladıktan sonra bölgedeki araştırma enstitüsünün yanı sıra hastanelerin ve virüsün ilk görüldüğü yer sayılan hayvan pazarının çalışanlarıyla görüşmeler yapacak. Ekibin ziyaretinin büyük kısmı Wuhan'da geçecek.

ÇİN'DE MAYISTAN BERİ İLK ÖLÜM

DSÖ ekibinin Çin ziyareti, ülkedeki vaka sayılarının yeniden artmaya başladığı bir döneme denk geliyor. Çin'in kuzeydoğusundaki vakaları kontrol altına almak için önlemler sıkılaştırılırken, ülkede mayıs ayından bu yana ilk kez Covid-19 kaynaklı bir ölüm tespit edildi. (DIŞ HABERLER)