DSÖ Başkanı: Esad, sınırları açmayı düşünmeye istekli

Suriye Devlet Başkanı Beşar Essad ile bir araya gelen DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kendisi, sınır ötesi erişim noktalarını değerlendirmeye açık olduğunu belirtti" dedi.

Fotoğraf: SANA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremler nedeniyle en az 3 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği Suriye'yi ziyaret eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Devlet Başkanı Beşar Essad ile bir araya geldi. Dün, en fazla yıkımın yaşandığı kentlerden biri olan Halep'te incelemelerde bulunan Ghebreyesus, DSÖ'nün acil tıbbi malzeme gönderdiğini ve önümüzdeki günlerde insanı yardımların artırılacağını dile getirdi.

Türkiye üzerinden, yalnızca Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yer alan Cilvegözü sınır kapısından Suriye'ye yardım sağlandığını dile getiren Ghebreyesus, "Devlet Başkanı Esad ile görüştüm ve kendisi bu acil durum için sınır ötesi erişim noktalarını değerlendirmeye açık olduğunu belirtti" dedi. DSÖ Genel Direktörü, Esad'ın, ülkenin kuzeybatısında silahlı grupların kontrolünde olan bölgelerdeki depremzedelere yardım ulaştırılması için sınır kapılarını açmayı değerlendirmeye 'istekli olduğunu' söyledi. 

BM, 'HTŞ YARDIMLARI ENGELLİYOR' DEMİŞTİ 

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'nin hükümet kontrolündeki bölgelerinden silahlı grupların kontrolündeki bölgelere yapılan deprem yardımlarının, Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile yaşanan 'onay sorunları' nedeniyle geciktiğini duyurmuştu. Reuters ajansına konuşan BM sözcüsü, İdlib'i kontrol eden HTŞ'nin yardım geçişini engellediği belirtmişti.

Türkiye üzerinden Suriye'nin kuzeyine ilk  yardımların ulaştırılması için diplomasi trafiği sürerken, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki sınır kapısının daha açılacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Suriye DSÖ Esad yardım