DSÖ: AstraZeneca aşısının kullanılmasını tavsiye ediyoruz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bazı Avrupa ülkelerinde kan pıhtılaşması gerekçesiyle askıya alınan AstraZeneca aşısının 'faydasının risklerinden daha fazla olduğunu' açıkladı. DSÖ, aşının kullanılmasını tavsiye etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir dizi Avrupa ülkesinde kan pıhtılaşması gerekçesiyle kullanımı askıya alınan AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu açıkladı. DSÖ'nün Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi'nden yapılan açıklamada, 'AstraZeneca aşısının faydasının risklerinden daha fazla olduğu' vurgulandı. DSÖ, bu aşıyla aşılamanın sürmesi tavsiyesinde bulundu.

Komite, ilgili incelemenin tamamlanmasının ardından kamuoyuna daha ayrıntılı bir açıklama yapılacağını da belirtti. 

NEDEN ASKIYA ALINDI?

AstraZeneca aşısını askıya alan ülkeler, aşıyı yaptıran bazı kişilerin derin ven trombozu, pulmoner emboli ve kan pıhtılaşması gibi yan etkiler yaşamasını karara gerekçe göstermişti. Bununla birlikte açıklamalarda, aşıyla doğrudan bağlantı bulunup bulunmadığının hâlâ araştırılmakta olduğu da vurgulanmıştı.

ASTRAZENECA: ÖLÜMLERLE AŞI ARASINDA İLİŞKİ YOK

AstraZeneca firmasıysa, söz konusu vakalarla aşı arasında doğrudan bir bağlantının bulunmadığını vurguluyor. Firmadan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği ve İngiltere'de AstraZenecca aşısı yaptıran kişilerin sayısının 17 milyonu geçtiği, bu kişiler arasında 15 derin ven trombozu ve 22 pulmoner emboli vakası görüldüğü belirtildi. Firma, bu oranın, söz konusu şikâyetlerin normal nüfusta görülme oranından yüksek olmadığını vurguladı. (DIŞ HABERLER)